FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 27. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki State Department u ponedjeljak je u prvoj reakciji na presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je Srbija amnestirana od izravne odgovornosti za genocid u Srebrenici, pozvao sve strane da iskoriste završetak tog 14-godišnjeg sudskog procesa kako bi se suočile s prošlošću i okrenule se pitanjima važnim za narode u regiji.

Po riječima dužnosnika američke diplomacije, ne smije se dopustiti da odluka ICJ-a poremeti postojeće napore za unaprijeđenje političkih i gospodarskih odnosa u jugoistočnoj Europi. Dobrosusjedski odnosi bitni su za priključenje svih zemalja u regiji euroatlantskoj zajednici.

U prvoj reakciji State Departmenta se ističe kako ICJ, iako je zaključio da Srbija nije izravno počinila genocid u BiH niti je sudjelovala u zavjeri da se on počini, također utvrdio da Srbija nije iskoristila svoj utjecaj nad bosanskim Srbima kako bi učinila napore da spriječi genocid u Srebrenici.

SAD očekuju od vlade u Beogradu da poštuje svoje međunarodne obveze, suoči se s prošlošću, i vodi Srbiju prema europskeoj budućnosti, dodao je.

BERLIN -Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak je ustvrdio kako bi mogući veto Rusije u Vijeću sigurnosti UN na rezoluciju o statusu Kosova bio "vrhunac jednostranog čina".

"Ako Rusija općenito osuđuje jednostrane postupke, zašto onda prijeti da će iskoristiti pravo veta u Vijeću sigurnosti, što je vrhunac jednostranog čina?", upitao se Rehn tijekom govora pred članovima zaklade Bertelsmann u Berlinu.

"Ako Vijeće sigurnosti ne uspije postići suglasje oko rezolucije, može doći do kaosa i nestabilnosti na Balkanu. I, kao početkom 90-ih, cijenu toga će platiti Europa. Ne Rusija i ne SAD", ustvrdio je povjerenik Rehn.

"Moramo od Rusije zatražiti da čini ono što propovijeda i poštuje odgovorni multilateralizam", zaključio je Rehn.

BRUXELLES - Europska je unija u ponedjeljak priopćila da se Gruzija ne smije raspasti i odbila argumente separatista s ruskom podrškom da bi potezi prema nezavisnosti Kosova postavili presedan i za njihove zahtjeve.

Gruzijske odmetnute regije Abhazija i Južna Osetija ovaj su mjesec priopćile da će inzistirati na nezavisnosti ako je dobije Kosovo u skladu s novim prijedlozima Ujedinjenih naroda. U izjavi nakon razgovora s Mihailom Saakašvilijem, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da EU veoma važnima smatra svoje veze s Gruzijom.

"Željeli bismo naglasiti kakvu važnost pridajemo... teritorijalnome integritetu Gruzije", rekao je na konferenciji za novinare. "Gruzija će imati svu našu podršku i ako budemo ikako mogli pomoći, mi ćemo tu ulogu i odigrati".

PRIŠTINA - Nema indicija da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Peći bila meta današnje eksplozije ručne bombe bačene na parking te organizacije, rekli su u ponedjeljak dužnosnici OESS-a.

"Premda je eksplozivna naprava eksplodirala unutar ograde na parkingu OESS-a, dok je druga naprava pronađena izvan parkinga, za sada nema indikacija da je OESS bio meta napada", izjavio je glasnogovornik OESS-a Sven Lindholm.

Kosovska policijska služba priopćila je rano jutros da je u eksploziji u Peći oštećeno sedam vozila OESS-a, dva privatna vozila, kao i da nije bilo ozlijeđenih. Policija je priopćila da je na mjestu događaja pronađena i druga eksplozivna naprava, koja nije eksplodirala.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu osudio je današnju eksploziju u Peći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙