FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB/DEN HAAG - Najviši UN-ov sud definirao je u ponedjeljak u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom financijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje. Kako prenose agencije, Međunarodni sud pravde (ICJ) je pokolj u Srebrenici proglasio zločinom genocida, što je prva takva presuda u tužbi za genocid jedne države protiv druge otkako su 1948. godine, nakon nacističkog holokausta nad Židovima, Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o genocidu. "Sud je s 13 glasova prema 2 presudio da Srbija nije počinila genocid", izjavila je u sudnici predsjednica ICJ-a Rosalyn Higgins.

SARAJEVO) - Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj je Srbija odgovorna samo zbog toga što nije spriječila počinjenje genocida na području Srebrenice, u Sarajevu je uglavnom izazvala razočaranje i različita reagiranja državnih dužnosnika ovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da presudu ICJ-a valja poštivati, te pozvao na smirivanje emocija i jačanje suradnje kako unutar BiH tako i u regiji. Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nije krio nezadovoljstvo odlukom ICJ-a, rekavši "žalim što Srbija i Crna Gora nisu osuđene za genocid u BiH niti za suučesništvo". Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je kazao da se presuda mora poštivati, te da o tome nema rasprave a značajnim je ocijenio to što je ipak potvrđeno kako je suodgovornost Srbije za genocid postojala.

PRIŠTINA - Sedam vozila OESS-a i dva privatna automobila oštećeno je rano jutros u eksploziji ručne granate na parkingu OESS-a Peći na zapadu Kosova u ponedjeljak rano ujutro, priopćila je Kosovska policijska služba (KPS). Policija je priopćila da je na mjestu eksplozije pronađena i druga eksplozivna naprava koja nije eksplodirala. Policija za sada nema informacije o motivima i počiniteljima napada.To je za proteklih sedam dana druga eksplozija protiv međunarodnih organizacija.

ZAGREB - Sastanak ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim trenutačno predsjeda Hrvatska, održat će se u petak u Zagrebu, a svoj je dolazak potvrdila većina ministara vanjskih poslova zemalja sudionica, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu državni tajnik za politička pitanja i koordinator hrvatskog predsjedanja SEECP-om Hido Biščević. Tako su svoj dolazak potvrdili šefovi diplomacije Albanije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Moldaviju će predstavljati državni tajnik, Bugarsku i Grčku zamjenici ministara vanjskih poslova, Srbiju vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova. Sastanku će također nazočiti glavni tajnik OESS-a, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, zamjenik generalnog direktora za proširenje Europske komisije i posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Kosovo. Teme sastanka bit će stanje u regiji.

BAGDAD - Irački šijitski dopredsjednik Adel Abdel Mahdi i ministar javnih radova Ryad Ghraib lakše su ozlijeđeni u ponedjeljak u eksploziji bombe koja je bila sakrivena u stropu ministarstva javnih radova u Bagdadu, izjavio je za AFP zastupnik njihove koalicije. U eksploziji za koju se isprva nije znalo je li riječ o atentatu, život je izgubilo šest osoba, a 26 je ranjeno, javio je bolnički izvor.

TEHERAN - Iranski pomoćnik ministra vanjskih poslova Said Jalili kazao je u ponedjeljak da je na velikim silama da "uklone zabrinutost Irana i steknu njegovo povjerenje", javlja poluslužbena agencija Fars. "Velike sile moraju ukloniti našu zabrinutost i poštivati pravo Irana" u području nuklearne energije, kazao je Jalili dok se visoki dužnosnici diplomacije SAD-a, Francuske, V. Britanije, Rusije, Kine i Njemačke okupljaju u ponedjeljak u Londonu u pokušaju pronalaženja zajedničkog stava kako bi se slomio Iran koji i dalje odbija odustati od programa obogaćivanja urana.

ISLAMABAD - Američki potpredsjednik Dick Cheney, u iznenadnom posjetu Islamabadu u ponedjeljak, upozorio je da se al Qaeda pregrupira u zonama na granici između Pakistana i Afganistana i zatražio od pakistanskog predsjednika da pruži pomoć u pojačanom pritisku na talibane, priopćio je Musharrafov ured. Cheney je razgovarao s Musharrafom i izrazio američku zabrinutost oko navodnih skloništa militanata u blizini Afganistanske granice, javljaju agencije. Cheney je iznio i "veliku zabrinutost SAD-a" nakon informacija američkih obavještajnih službi o predstojećoj proljetnoj ofenzivi talibana i al Qaede na zapadne snage u Afganistanu, reklo je priopćenje.

DAKAR - Stožer dosadašnjeg senegalskog predsjednika Abdoulayea Wadea (80) proglasio je u ponedjeljak pobjedu već u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Senegalu, s 57 posto glasova, što opovrgava oporba tvrdeći da je još prerano za proglašenje pobjednika. U ponedjeljak do podne još nije objavljen nikakav službeni rezultat. No, djelomični rezultati koje su skupile privatne senegalske radio postaje na razini okruga potvrdili su tijekom noći da je predsjednik Wade prešao granicu od 50 posto glasova. Okružna izborna povjerenstva imaju do ponedjeljka u ponoć vremena da priopće rezultate nacionalnom povjerenstvu.

PEKING- Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse počeo je u ponedjeljak višednevni službeni posjet Kini, u kojoj se pojavio sa slonom - poklonom za kineskog predsjednika. Šri Lanka i Kina ovoga tjedna obilježavaju 50. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. Rajapakse je svom kineskom kolegi Hu Jintau odlučio pokloniti repliku velike statue Bude i petogodišnjeg slona. Sa sobom je također poveo i izaslanstvo od 266 članova, ministara, gospodarstvenika, ali i redovnika.

LISABON - Mladi hrvatski gitarist Krešimir Bedek pobijedio je na "Guitarmaniji 2007" - Trećem međunarodnom festivalu klasične gitare, održanom u portugalskom gradu Almadi, od 19. do 23. veljače, izvijestilo je danas hrvatsko Veleposlanstvo iz Lisabona. Nagrada se, osim novčanog dijela, sastoji u pravu na održavanje koncerta za vrijeme idućega festivala te na Madeiri. Krešimir Bedek (Zagreb, 1981.) inače je već poznat kao dobitnik nekoliko nagrada i priznanja na hrvatskim regionalnim i državnim gitarističkim natjecanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙