FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sarajevu uglavnom razočaranje presudom ICJ-a

SARAJEVO, 26. veljače 2007. (Hina) - Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj je Srbija odgovorna samo zbog toga što nije spriječila počinjenje genocida na području Srebrenice, u Sarajevu je uglavnom izazvala razočaranje i različita reagiranja državnih dužnosnika ovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti.
SARAJEVO, 26. veljače 2007. (Hina) - Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj je Srbija odgovorna samo zbog toga što nije spriječila počinjenje genocida na području Srebrenice, u Sarajevu je uglavnom izazvala razočaranje i različita reagiranja državnih dužnosnika ovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti.

U prvom komentaru za bosanskohercegovačku javnost predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da će presuda vjerojatno razočarati mnoge, posebice one koji su, kako je kazao, u iščekivanju što će odlučiti ICJ izazivali napetosti.

Presudu ICJ-a valja poštivati, kazao je Radmanović te pozvao na smirivanje emocija i jačanje suradnje kako unutar BiH tako i u regiji. "To znači poduzimanje mjera koje će značiti mirnu BiH na putu ka Europskoj uniji", rekao je Radmanović koji je pristaša teze da je tužba protiv vlasti u Beogradu bila nelegalna.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nije krio nezadovoljstvo odlukom ICJ-a.

"Žalim što Srbija i Crna Gora nisu osuđene za genocid u BiH niti za suučesništvo", kazao je Silajdžić.

Istaknuo je da su dvije države ipak osuđene zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

"Jasno je da se radi o presudi koja nije potpuna", izjavio je Silajdžić.

On drži kako je na BiH sada zadaća poništavanja rezultate genocida pri čemu od Srbije i Crne gore valja osigurati svaku vrstu naknade - političke, moralne i materijalne - za počinjenu štetu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je kazao da se presuda mora poštivati te da o tome nema rasprave a značajnim je ocijenio to što je ipak potvrđeno kako je suodgovornost Srbije za genocid postojala.

Dodao je da je "privatno" ipak razočaran presudom.

"Nedostatak dokaza ili pogrešna procjena (Suda), to u ovom trenutku nije važno no privatno želim kazati da je 1992. godine počinjen najveći genocid u BiH. To je jasno svima nama koji smo tu živjeli", kazao je Komšić.

S ocjenom da presudom ICJ-a nije stavljena točka na rasprave o tome što se doista zbivalo u BiH suglasio se i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV) fra Luka Markešić koji je presudu ocijenio "iznenađujućom".

"Ostat će pitanje koliko je ova presuda utemeljena na pravdi", kazao je Markešić.

Akademik Muhamed Filipović drži kako je presuda ICJ-a kontroverzna jer je puna proizvoljnih ocjena poput one o "povijesnoj mržnji Srba i Muslimana".

"Takve tvrdnje uopće nisu dokazane", kazao je Filipović.

Komentirajući presudu ICJ-a, pravni zastupnik BiH pred ovim sudom Sakib Softić je u izjavi za Televiziju BiH (BHT) kazao kako je važno to što je sud potvrdio da je genocid počinjen i da se dogodio u Srebrenici.

Pravni zastupnik Srbije Radoslav Stojanović kazao je pak za medije u BiH da je presudom u cijelosti zadovoljan jer je takvu i očekivao istaknuvši da ona otvara prostor za nacionalno pomirenje i suradnju u regiji.

Stojanović je odlučno odbacio mogućnost da bi se odgovornost za počinjeni genocid sada sa Srbije mogla prebaciti na Republiku Srpsku.

S njegovim stajalištem suglasio se i pravni stručnjak iz Banje Luke Miroslav Mikeš.

Njegov ključni argument je da je nastanak RS vezan za 1992. godinu a, prema odluci ICJ-a, genocid u Srebrenici počinjen je tek tri godine kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙