FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOA slavi 65. obljetnicu - restruktuiranjem predviđeno ukidanje i hrvatskog servisa

WASHINGTON,24. veljače(Hina) - Glas Amerike (VOA), međunarodni medijski servis koji financira američka u subotu obilježava 65. obljetnicu svoga rada, uz najavu uprave o okretanju novim tehnologijama i novoj publici u kriznim područjima svijeta te planovima o ukidanju programa na nekoliko jezika - uključujući i hrvatski.
WASHINGTON,24. veljače(Hina) - Glas Amerike (VOA), međunarodni medijski servis koji financira američka u subotu obilježava 65. obljetnicu svoga rada, uz najavu uprave o okretanju novim tehnologijama i novoj publici u kriznim područjima svijeta te planovima o ukidanju programa na nekoliko jezika - uključujući i hrvatski.

Od početka prvog emitiranja 24. veljače 1942., kada se Glas Amerike preko kratkog vala obratio slušateljima u nacističkoj Njemačkoj i okupiranoj Europi, njegovi radijski i kasnije televizijski programi proširili su se diljem svijeta, uz emisije i na 50 jezika u najboljim danima.

U posljednjih nekoliko godina ukinuti su programi za 10 zemalja istočne Europe koje su postale članicama Europske unije, a prema najavi upravnog odbora i prijedlogu saveznog proračuna za iduću godinu, prestanak emitiranja predviđen je za programe VOA-e na hrvatskom, ruskom, kantonskom, uzbečkom, grčkom i tajlandskom jeziku.

Ukidanje radio servisa, uz zadržavanje televizijskog, previđeno je za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Ukrajinu i Rusiju.

Također se planira reduciranje sestrinskog servisa Radio Slobodna Europa (RFE) na južnoslavenskim jezicima, kao i reduciranje programa VOA-e na ukrajinskom, tibetanskom i portugalskom jeziku za Afriku, izvijestio je u povodu 65. obljetnice VOA-e "The Washington Post".

Dok je ukidanje nekih servisa očekivano i u skladu s dosadašnjom politikom kuće, s velikim je iznenađenjem i s kritikama dočekana odluka o ukidanju matičnog servisa vijesti na engleskom jeziku - programa "News Now".

Zagovornici i zaposlenici VOA-e ističu kako je to servis koji s vijestima iz Washingtona i iz svijeta "hrani" ostalih 45 servisa kuće.

VOA će zadržati internetske stranice na engleskom, engleski program za subsaharsku Afriku i engleski program za slušatelje slabijeg poznavanja tog jezika. Program "News Now" već je ranije reduciran s 50 na samo 14 novinara, što se odrazilo i na smanjivanje broja vijesti.

"Jako je teško smisliti usporedbu za ukidanje servisa na engleskom jeziku na Glasu Amerike. Ne mogu smisliti dovoljno apsurdnu analogiju", izjavio je za Sanford J. Ungar, dekan Fakulteta Goucher u Marylandu i bivši direktor VOE-e (1999-2001). "Bi li Radio Moskva prestao emitirati na ruskom? Radio Peking na kineskom? Radio France International na francuskom? BBC na engleskom?", pita se Ungar.

Alan L. Heil, bivši zamjenik direktora VOA-e i autor djela "VOA: Povijest", naglasio je kako četvrtina svjetskog stanovništva danas govori engleski te na temelju istraživanja InterMedia instituta procijenio kako će VOA tim potezom izgubiti oko 10.5 milijuna slušatelja, a sa svim navedenim ukidanjima oko 18.5 miljuna.

Prema navodima na internetskoj stranici VOA-a, njezinih oko 1.000 sati programa tjedno danas prati više od 115 milijuna ljudi, što znači da se planiranim ukidanjem programa VOA lišava više od 10 posto svojih slušatelja.

Upravni odbor VOA-e je ranije objavio kako su ukidanje i limitiranje programa napravljeni kako bi se ograničena sredstva preusmjerila na nove tehnologije i "kritično važnu publiku" na Bliskom istoku, u Sjevernoj Koreji, Somaliji i Kubi.

"Sadašnja proračunska klima traži da se prilagodimo promjenama navika slušatelja i novoj tehnologiji, te odgovorimo na, za zemlju najhitnije i vitalne izazove nacionalnoj sigurnosti", priopćio je Upravni odbor.

Za iduću godinu u proračunu je zatraženo 668 milijuna dolara, što je porast od 3.8 posto u odnosu na 2007. Povećana sredstva planiraju se uložiti u proširenje programa za Sjevernu Koreju, Iran, Afganistan i Pakistan te za satelitsku TV Alhurra na arapskom jeziku i srodni muzički Radio Sawa.

Glasnogovornik Upravnog odbora Larry Hart rekao je kako odluka o ukidanju servisa uvelike odražava opadanje slušanosti. "Svijet se promijenio i naša istraživanja govore kako sve manje i manje ljudi sluša kratkovalni radio. Sada se to dramatično razlikuje u raznim dijelovima svijeta, no satelitska televizija, FM radio i Internet su budućnost", kazao je Hurt.

Sadašnji prioritet VOA-e, prema njegovim je riječima, namjera je da se korištenjem ograničenih sredstava dopre do informacijama zakinutog domaćeg stanovništva na materinjim jezicima, a ne do onih koji putuju, govore engleski i gledaju BBC i CNN.

"To je izraz naših proračunskih realnosti. Proračuni svih vladinih ustanova danas su izrazito štedljivi i zbog toga trebamo odrediti glavne prioritete. Za Ameriku su prvi su prioritet ključne regije, te jezici tamošnjih naroda", izjavio je sadašnji direktor VOA Dan Austin.

Standardi izvještavanja Glasa Amerike od početka su u skladu s najvišim kriterijima novinarske profesije u slobodnom društvu. Cilj je točno, objektivno i sveobuhvatno informiranje. Misija Glasa Amerike je, uz to, i predstavljanje uravnotežene slike Amerike u svoj svojoj kompleksnosti, kao i politiku SAD-a. Ta načela sadržana su u Povelji Glasa Amerike, koja je godine 1976. postala dio američkog zakonodavstva.

"Bez obzira na promjene na medijskoj sceni i bez obzira na ukidanje nekih programa i dodatak novih misija Glasa Amerike se nastavlja", poručuje se u izvješću kojim je 65. obljetnicu popratila hrvatska redakcija VOA-e.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙