FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: počinje II. faza rekonstrukcije i dogradnje Galerije umjetnina

SPLIT,23. veljače 2007.(Hina) - U Splitu je danas potpisan ugovor o drugoj fazi rekonstrukcije - preuređenju i dogradnji zgrade splitske Galerije umjetnina, vrijedan 11,5 milijuna kuna, koja bi trebala biti dovršena do rujna 2009.
SPLIT,23. veljače 2007.(Hina) - U Splitu je danas potpisan ugovor o drugoj fazi rekonstrukcije - preuređenju i dogradnji zgrade splitske Galerije umjetnina, vrijedan 11,5 milijuna kuna, koja bi trebala biti dovršena do rujna 2009.

Izvođač radova splitska tvrtka Mark ing. izabrana je kao najbolji ponuđač na nedavnu javnom natječaju, a novac je izdvojen iz gradskog i državnog proračuna, odnosno Ministarstva kulture.

Potkraj prošle godine završena je prva faza rekonstrukcije i dogradnje negdašnje zgrade stare splitske Bolnice, zatim Muzeja revolucije u koju je od 2001. smještena Galerija umjetnina. Do tada su uređeni sjeverni izložbeni prostor u prizemlju, knjižnica, čitaonica, arhiv, restauratorska radionica, muzejska trgovina, uredi, dio spremnika, dva apartmana te popratni sadržaji i klimatizacijski sustav.

S drugom fazom bit će dovršeno preuređenje zgrade, a glavni je cilj prilagoditi ju za muzejsku djelatnost u skladu sa suvremenim potrebama i standardima, izvijestio je danas novinare ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović. Prostorno-sadržajno to znači završetak radova na izložbenim prostorima u prizemlju i na katu, uređenje prijamnog dijela i predvorja.

U planu je i treća faza dogradnje Galerije, odnosno proširenja unutar bedema Cornaro, rekao je Majstorović. Time će, dodao je, biti riješena dva temeljna muzejska sadržaja, prostor za čuvanje umjetnina i za povremene izložbe, čime bi se ukupan galeriski izložbeni prostor povećao na 9000 četvornih metara.

Dok se izgradi taj izložbeni prostor, prvi će kat zgrade služiti za stalni postav, a u izložbenom prostoru u prizemlju bit će priređivane povremene izložbe.

Galerija umjetnina raspolaže fundusom od 3400 umjetnina iz svih epoha. Ove će se godine urediti i stalni postav s najvrjednijim dijelom toga umjetničkoga blaga. Iduće godine obilježit će se 100. obljetnica postavljenja prve dalmatinske umjetničke izložbe. To je bio poticaj za osnivanje Galerije umjetnina - muzeja koji bi se stručno skrbio za golemo umjetničko nasljeđe i bio potpora novom umjetničkom naraštaju.

(Hina) xdstr yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙