FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader i Stoiber otvorili muenchenski turistički sajam CBR

MUENCHEN, 22. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u četvrtak je zajedno s predsjednikom bavarske vlade Edmundom Stoiberom otvorio turistički sajam CBR u Muenchenu, na kojemu je Hrvatska ove godine zemlja partner.
MUENCHEN, 22. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u četvrtak je zajedno s predsjednikom bavarske vlade Edmundom Stoiberom otvorio turistički sajam CBR u Muenchenu, na kojemu je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Sajam CBR (Camping-Boot-Reisen), koji se u bavarskom glavnom gradu održava od 22. do 26. veljače, okupio je oko 1.500 izlagača iz više od 70 zemalja, a procjenjuje se da će broj posjetitelja ove godine premašiti prošlogodišnjih oko 110.000 posjetitelja.

Zajedničko otvaranje i obilazak sajma Sanader i Stoiber iskoristili su i za razgovore o političkim pitanjima, pri čemu je Stoiber izrazio svoju snažnu potporu primitku Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

U zajedničkoj izjavi za novinare, kao i u zajedničkom interviewu uživo sa Sanaderom za Bavarski radio, Stoiber je izrazio nadu da će "Hrvatska pristupiti NATO-u iduće godine, a da će 2009. postati članica EU".

Stoiber se nada da će se za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom navesti datum pristupa Hrvatske, koju je nazvao "klasičnom srednjoeuropskom zemljom".

Na kraju zajedničkog obilaska sajma, Sanader i Stoiber zadržali su se u kraćem privatnom razgovoru, u kojemu je, prema Stoiberovim riječima, bilo riječi o gospodarstvu, tehnologiji te o zajedničkim interesima Zagreba i Muenchena.

Obojica političara naglasila su zadovoljstvo već tradicionalnim vezama između Hrvatske i Bavarske, a kako je izjavio Sanader, iskoristili su i ovu prigodu kako bi "promovirali Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije".

Hrvatska, koja je zemlja partner ovogodišnjeg CBR-a, na sajmu predstavlja svoju opću turističku ponudu, dio je izložbenog prostora s nautičkom ponudom te prostor namijenjen turističkim zajednicama gradova, općina i županija te turističkim tvrtkama i institucijama.

Hrvatska se, naime, na sajmu predstavlja na nekoliko štandova, medju kojima središnje mjesto zauzima štand Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Za hrvatski turizam sudjelovanje kao zemlje partnera na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova ima veliki značaj, s obzirom da tradicionalno ostvaruju najveći broj dolazaka i noćenja.

Naime, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je prošle godine posjetilo ukupno oko 10,4 milijuna turista, od čega 8,6 milijuna stranih gostiju, a ostvareno je više od 53 milijuna noćenja, od čega su 47 milijuna ostvarili stranci.

Među stranim gostima najviše dolazaka i noćenja ostvarili su upravo gosti iz Njemačke, prošle je godine u Hrvatskoj boravilo više od 1,5 milijuna njemačkih gostiju koji su ostvarili nešto manje od 11 milijuna turističkih noćenja, što je 23,4 posto ukupnog broja noćenja stranih gostiju.

Komentirajući navode u medijima o svom mogućem posjetu predsjedniku SDP-a Ivici Račanu koji se liječi u Muenchenu, premijer Ivo Sanader je izjavio kako je želio posjetiti Račana i izraziti mu svoju solidarnost, ali da poštuje Račanovu potrebu za mirom.

Na pitanje hrvatskih novinara o "aferi Brodosplit" i kaznenoj prijavi protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca, Sanader je izrazio "punu potporu pravnoj državi". Podsjetio je da je Vlada predložila da se opozovu članovi Uprave Brodosplita koji su pod istragom.

Zamoljen da komentira raspravu u Hrvatskom saboru o zahtjevu SDP-a za opozivom ministra Branka Vukelića, premijer je odgovorio kako "ne očekuje da se išta posebno dogodi u slučaju ministra koji dobro radi svoj posao". Rasprava u Saboru, po njegovim riječima, nije ništa drugo nego bijedni pokušaj politikanstva. "Hrvatska je danas demokratska zemlja i SDP ne će odlučivati tko je kriv, a tko ne", izjavio je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙