FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klimatske promjene prijete kakvoći čuvenih toskanskih vina

RIM, 22. veljače 2007. (Hina/AP) - Zamislite svijet u kojem bi se čuveni Chianti proizvodio u Skandinaviji, no upravo bi to mogla postati stvarnost krajem stoljeća, upozorili su stručnjaci u Italiji, koji su proučavali utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo.
RIM, 22. veljače 2007. (Hina/AP) - Zamislite svijet u kojem bi se čuveni Chianti proizvodio u Skandinaviji, no upravo bi to mogla postati stvarnost krajem stoljeća, upozorili su stručnjaci u Italiji, koji su proučavali utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo.

Studija sveučilišta u Firenci, koja je istraživala učinak kiše i temperatura na proizvodnju vina pokazala je da će rast temperatura i intenzivne kiše vjerojatno ugroziti kakvoću toskanskih vina.

Talijanski maslinari već su izrazili čuđenje što se uzgoj maslina, koje uspijevaju u blagoj klimi, proširio gotovo do Alpa.

"Porast temperatura nastavit će se idućih godina i one će biti previsoke i stoga nepovoljne za kvalitetu vina", jer će grožđe biti prezrelo, ističe koautor studije Simone Orlandini sa sveučilišta u Firenci te dodaje da "čak i ako temperature porastu za 3 ili 4 stupnjeva Celzijusa, to će biti velik problem, i to ne samo za sortu Brunello".

Studija je objavljena u časopisu WQ, specijaliziranome za vina u kojeme se donose usporedbe kakvoće nekih od najpoznatijih talijanskih vina - Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico, Barolo, Barbaresco i Amarone u odnosu na vremenske uvjete u zadnja tri do četiri deseteljća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙