Ugledna regija u kojoj se godišnje proizvede 30 milijuna boca Chiantija mora se pripremiti na snažne klimatske promjene, upozorili su autori studije Gaetano Zipoli i Danele Grifoni, prognozirajući da će u sljedećih 100 godina prosječna ljetna temperatura na tom području porasti za dva stupnja.
U tom će slučaju trsovi biti snažnije izloženi napadima nametnika a kvaliteta vina će se promijeniti, ističe se u studiji.
Valja očekivati da će se sorte iz kojih će se proizvoditi Chianti ubuduće morati saditi u regijama na višoj nadmorskoj visini jer će u protivnom to vino sadržati viši postotak alkohola i time se približiti sicilijanskim vinima.
Prognoze talijanskih stručnjaka izazvale su zabrinutost u Toskani. "Nastojimo uzgojiti otpornije sorte koje će moći bolje odolijevati suši", naglasio je predsjednik uglednog konzorcija proizvođača Chiantija Giovanni Ricasoli.
U regiji južno od Firence, gdje se uzgaja Chianti, aktivna su 584 proizvođača vina a vinovom je lozom zasađena površina od 7.150 hektara. Proizvođači Chianti Classico ostvaruju prihode od prodaje u visini 500 milijuna eura.