Studija sveučilišta u Firenci, koja je istraživala učinak kiše i temperatura na proizvodnju vina pokazala je da će rast temperatura i intenzivne kiše vjerojatno ugroziti kakvoću toskanskih vina.
Talijanski maslinari već su izrazili čuđenje što se uzgoj maslina, koje uspijevaju u blagoj klimi, proširio gotovo do Alpa.
"Porast temperatura nastavit će se idućih godina i one će biti previsoke i stoga nepovoljne za kvalitetu vina", jer će grožđe biti prezrelo, ističe koautor studije Simone Orlandini sa sveučilišta u Firenci te dodaje da "čak i ako temperature porastu za 3 ili 4 stupnjeva Celzijusa, to će biti velik problem, i to ne samo za sortu Brunello".
Studija je objavljena u časopisu WQ, specijaliziranome za vina u kojeme se donose usporedbe kakvoće nekih od najpoznatijih talijanskih vina - Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico, Barolo, Barbaresco i Amarone u odnosu na vremenske uvjete u zadnja tri do četiri deseteljća.