FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnji rad završio raspravom o izvješću o prošlogodišnjem radu Ureda za državnu reviziju i obavljenim revizijama trošenja javnog novca. Predložena izvješća dobila su potporu svih klubova, no oporba je i u pojedinačnoj raspravi isticala kako upozorenja Državne revizije često ostanu "mrtvo slovo na papiru", budući da nitko ne odgovara za propuste. Oporba je upozoravala na zaključke Državne revizije da su među utvrđenim nepravilnostima najčešće nerealno planiranje prihoda i rashoda, te izigravanje Zakona o javnoj nabavi. Dio oporbenih zastupnika upozorio je i na činjenicu da mnogi proračunski korisnici nisu zatvorili svoje bankovne račune, zbog čega je, tvrde, dio novčanih transakcija izvan kontrole državne rizni. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

SISAK - Na pogonu KP-4 u Ininoj Rafineriji u Sisku nešto poslije 15 sati zbog kvara na sigurnosnom ventilu nastao je mazutni oblak koji je pao na taj dio tvorničkoga kruga i obližnje parkiralište, a dio sirovine, riječ je o loživu ulju, završio je u Kupi kroz kanalizaciju. Glasnogovornik Ine Bojan Vinek priopćio je da je sigurnosni ventil aktiviran kad je pogon puštan u rad, no da nije bilo ni požara ni eksplozija, a ni ozlijeđenih. No, potvrdio je da je kroz kanalizaciju dio tekućine, a riječ je o loživu ulju, završio u Kupi. Inine ekipe s mjerodavnim inspekcijama i policijskim djelatnicima na mjestu događaja utvrđuju uzrok kvara na pogonu i obavljaju očevid na oštećenim vozilima, njih oko 150.

ZAGREB - Bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec osumnjičen je da je prisvojio torbu s draguljima u vrijednosti od oko pet milijuna američkih dolara koja je bila namijenjena za obranu Hrvatske, odnosno za nabavu oružja, izvijestili su danas policija i tužiteljstvo koje je protiv Zagorca zatražilo istragu. U priopćenju MUP-a i DORH-a se ne otkriva identitet osumnjičenog no iz izvora bliskih policiji i tužiteljstvu doznaje se da je riječ o Vladimiru Zagorcu. Policija je potvrdila da se za osumnjičenim traga i da on nije pronađen na adresi prebivališta. Priča o "torbi s draguljima" izašla je u javnost tijekom suđenja Hrvoju Petraču, kada je svjedokinja Snježana Šiprah i bivša tajnica Vladimira Zagorca potvrdila da je Zagorec u vrijeme dok je bio pomoćnik ministra obrane od jednog trgovca oružjem preuzeo dvije torbe dragulja koje je odlazeći s dužnosti uzeo iz sefa u MORH-u. Zagorčev odvjetnik Krešimir Krsnik nije bio dostupan za izjavu.

SPLIT - Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijeli su danas, odvojeno, Istražnom centru Županijskog suda istražne zahtjeve protiv više osoba, članova sadašnje i bivše uprave "Brodosplita" zbog sumnje da su prvi počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti, a drugi sklapanja štetnih ugovora. Državna odvjetništva u priopćenjima ne navode imena osumnjičenika. Županijsko odvjetništvo za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nanošenje štete od 4,7 milijuna dolara, kako se doznaje, tereti brokera Dragu Mačeka, predsjednika Uprave Brodosplita Gorana Vukasovića i direktora Sektora Brodogradilište Ante Luetića i za njih je zatražen pritvor. Općinsko državno odvjetništvo, pak, podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika Uprave Brodosplita Petra Čudine, te članova Uprave i direktora sektora Gorana Cvitanića, Milana Senjanovića i Frane Donadinija. Tereti ih se za najmanje 36 milijuna dolara. Pritvor za njih nije zatražen.

ZAGREB - Vlada ne odustaje od nastavka privatizacije T-HT-a po modelu inicijalne javne ponude dionica (IPO), koja bi trebala biti spremna do sredine lipnja, doznaje se danas od visokog izvora u Banskim dvorima. Taj izvor tvrdi da bi uskoro trebalo početi dubinsko snimanje stanja u T-HT-u (due dilligence), kako bi se provjerilo poslovanje te tvrtke i nakon toga procijenila vrijednost njenih dionica. Naime, prema pisanju današnjeg "Novog lista", većinski vlasnik T-HT-a Deutsche Telekom zatražio je od hrvatske Vlade da se planirana javna ponuda 20 posto dionica T-HT-a odgodi bar za još godinu dana.

ZAGREB - Dio oporbenih klubova u Hrvatskom saboru optužio je danas predsjednika Vladimira Šeksa da je teško prekršio saborski Poslovnik, želeći onemogućiti oporbene klubove da sudjeluju u raspravi o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju i obavljenim revizijama. Klubovima HSP-a, HSS-a i HNS-a zasmetala je činjenica da je Šeks u prigodi popodnevna glasovanja o ukidanju oznaka tajnosti s revizija u ministarstvima obrane, te vanjskih i unutarnjih poslova propustio provjeriti je li u sabornici dostatno zastupnika za glasovanje. Šeksa su prozvali i da je o ručnom glasovanju o ukidanju tajnosti odlučio samostalno, iako se ono može odrediti jedino na temelju zahtjeva nekog od zastupničkih klubova, da nije jasno rekao o čemu se zapravo glasuje te da, na kraju, nije ni proglasio rezultat glasovanja, nego je jednostavno zaključio da je prijedlog prihvaćen.

OTOK - U dvama obiteljskim gospodarstvima na području grada Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojima se ovih dana pojavila svinjska kuga, danas je usmrćeno ukupno 20 svinja, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Po riječima glasnogovornika Ministarstva Mladena Pavića utvrđuje se izvor bolesti zaraženih svinja koja se, kako je rekao, teško može povezati s dosadašnjim slučajevima zaraza na vukovarskom području. Pavić je također rekao kako su zbog sumnje u svinjsku kugu u još četirima otočkim dvorištima uzeti uzorci krvi svinja koji će biti poslani na analizu. Po podatcima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zbog svinjske kuge do sada je u Hrvatskoj usmrćeno oko 12.000 svinja, a nastala šteta je devet milijuna kuna.

ZAGREB - Projekt CARDS 2002 "Jačanje kapaciteta na području zaštite potrošača", u čiju je provedbu u posljednjih 20 mjeseci Europska unija uložila 950.000 eura, uspješno je završen jer je ostvaren značajan napredak na polju zaštite potrošača u Hrvatskoj, rečeno je danas na svečanom zatvaranju projekta u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Bio je to prvi projekt u Hrvatskoj s ciljem poboljšanja utjecaja potrošača, poticanja izmjene zakonodavstva i prilagodbe pravnim stečevinama Europske unije, te snaženja inspekcijskog i drugog institucionalnog nadzora tržišta i položaja nevladinih udruga za zaštitu potrošača.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pri kraju je posla na izradi nacrta novog zakona o zaštiti okoliša, krovnog propisa u tom području, koji će se do kraja ožujka naći pred Vladom, a do ljeta, kako se očekuje, trebao bi biti i usvojen u Hrvatskom saboru, najavio je danas načelnik u Ministarstvu Nenad Mikulić na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) u Zagrebu. Načelnik Mikulić, koji je ujedno i predsjednik skupštine HUSZPO-a, pozvao je članove te udruge da se svojim prijedlozima uključe u konzultaciju oko novog zakona o zaštiti okoliša koja će početi za desetak dana.

KARLOVAC - Adventistička agencija za pomoć i razvoj ADRA Hrvatska predstavila je danas novi projekt razminiranja više od 104 tisuće četvornih metara polja u cetingradskoj općini. Kako je rečeno na predstavljanju, u projektu zajednički sudjeluju ADRA, Karlovačka županija, Hrvatski centar za razminiranje i "Zorin dom". Predsjednik ADRA-e Tihomir Lipohar rekao je da su dobru volju za prve darovnice već iskazali japansko i njemačko veleposlanstvo, a ovih će dana ADRA mnogim gospodarstvenicima nasloviti pisma u vezi s prikupljanjem donacija.

VIROVITICA - Na današnjoj konferenciji Županijskog odbora HDZ-a virovitičko-podravski župan dr. Stjepan Feketić odbio je da je sukobu interesa zbog istodobnog obavljanja dužnosti župana i šefa Kirurškog odjela virovitičke Opće bolnice u kojoj je ravnateljica njegova supruga Ana Bajer Feketić na što su u javnosti upozoravali čelnici nekih oporbenih stranaka. Dr. Stjepan Feketić mjesto virovitičko-podravskog župana preuzeo je od Zvonimira Šimića (HSP) u siječnju ove godine na temelju sporazuma o koaliranju HDZ-a i HSP-a. Do tada je obnašao dužnost predsjednika Županijske skupštine.

ZAGREB - Uoči sutrašnjeg koncerta "Indexi i prijatelji" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas je predstavljena romansirana biografija grupe Indexi "U inat godinama". Autor biografije Josip Dujmović prati osnutak, uspon, život i nestanak "Indexa", jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih grupa svih vremena. Po riječima autora, priča o Indexima temelji se na činjenicama, a ljubavna priča u knjizi koja se isprepliće s njom "nadahnuta je i izmaštana u čaroliji koju u nama stvara glazba". S repertoarom najljepših Indexovih pjesama na koncertu u Lisinskom nastupit će, među ostalima, Massimo Savić, Boris Novković, Tarik Filipović, Vanna, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Dado Topić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙