FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krasić: Državnog ureda za reviziju bilježi manji broj nepravilnosti

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Državni ured za reviziju svake godine bilježi poboljšanje u poslovanju revidiranih subjekata i manji broj utvrđenih nepravilnosti, izjavila je u srijedu glavna državna revizorica Šima Krasić u u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Državni ured za reviziju svake godine bilježi poboljšanje u poslovanju revidiranih subjekata i manji broj utvrđenih nepravilnosti, izjavila je u srijedu glavna državna revizorica Šima Krasić u u Hrvatskom saboru.

Podnoseći Izvješće o radu Ureda za 2006. i obavljenim revizijama Šima Krasić je rekla da je Ured od listopada 2005. do kraja rujna prošle godine obavio 484 revizije poslovanja subjekata na državnoj i lokalnoj razini te 262 uvida u financijske izvještaje lokalnih jedinica.

Revidirana su javna sredstva u ukupnom iznosu 141,5 milijardi kuna, od kojih se 121 milijarda ili 85,6 posto odnosi na proračunska sredstva države ili lokalnih jedinica.

Ured je izdao 102 bezuvjetna mišljenja, 373 uvjetnih te devet nepovoljnih mišljenja, koja su, kazala je Šima Krasić, dostavljena nadležnim institucijama, sukladno dobroj suradnji Ureda s Državnim odvjetništvom, USKOK-om, MUP-om, HFP-om i drugima.

Glavna državna revizorica kazala je kako je povećan broj subjekata na državnoj razini za koje je izraženo bezuvjetno mišljenje o njihovim financijskim izvještajima i poslovanju, te je smanjen broj subjekata na lokalnoj razini s nepovoljnim mišljenjem.

Ured bilježi pozitivne pomake u vođenju poslovnih knjiga, čuvanju i korištenju javne imovine, trošenju i racionalnom gospodarenju javnim sredstvima, te smanjenju broja nepravilnosti u poslovanju.

Utvrđene nepravilnosti, ipak, i dalje se uglavnom odnose na računovodstveno poslovanje i primitke te rashode i izdatke, posebno u dijelu planiranja sredstava i namjenskog trošenja, te za postupke javne nabave.

Šima Krasić iznijela je procjenu svoga ureda po kojoj je u revidiranom razdoblju obavljeno oko 28 tisuća javnih nabava, ukupne vrijednosti oko 35 milijardi kuna.

Revizijom je obuhvaćeno 22,3 milijardi kuna iz javnih nabava, a Ured kao najčešće nepravilnosti bilježi nerealno planiranje i netransparentnost javnih nabava te, suprotno propisima, ugovaranje izravnih pogodbi između države i trgovačkih društava u njezinom ili vlasništvu lokalnih jedinica.

Za manji broj lokalnih jedinica uočen je i izostanak suglasnosti oko zaduživanja te nedopušteno robno zaduživanje, zbog čega Ured, kazala je Krasić, ističe potrebu za uvođenjem unutarnje revizije i kontrole.

Ured je izdao 3140 naloga i preporuka revidiranim subjektima, po kojima je u zakonskom roku od 60 dana postupilo njih 1460, rekla je Krasić, napominjući da nisu sve utvrđene nepravilnosti i kaznena djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙