FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor prihvatio plan usklađivanja zakonodavstva s propisima EU

ZAGREB, 16. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski sabor prihvatio je u petak Vladin Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu, po kojemu bi Sabor u 2007. s europskim zakonodavstvom trebao uskladiti 54 zakona.
ZAGREB, 16. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski sabor prihvatio je u petak Vladin Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu, po kojemu bi Sabor u 2007. s europskim zakonodavstvom trebao uskladiti 54 zakona.

Uz Plan usklađivanja zakona, Vlada predlaže i dodatak kojim je predviđeno donošenje gotovo 230 podzakonskih propisa i 180 provedbenih mjera - u tu je svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurano 1,9 milijardi kuna, dok će se implementacija europskih propisa financirati i novcem iz strane pomoći te zajmovima.

Sabor je donio Zakon o savjetima mladih, kojim se jedinice lokalne i područne samouprave obvezuju da u roku od šest mjeseci osnuju takve savjete te im osiguraju financijsku i administrativnu podršku.

Sabor je potvrdio Ugovor o jamstvu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj kojim se kani modernizirati i za povećan promet osposobiti Luka Ploče.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2005.

Potporu zastupnika dobio je i HSS-ov zaključak o podnošenju detaljnog izvješća o zagađenju zraka u Sisku i broju ekoloških incidenata iz sisačke rafinerije te mjerama za njihovo otklanjanje, ali se, po prihvaćenoj izmjeni zaključka, Vlada ne obvezuje dostaviti takvo izvješće, već se Gradu Sisku i Sisačko-moslovačkoj županiji predlaže da izvješće dostave Vladi, a Vlada Saboru.

Saborska je većina odbacila niz oporbenih zakonskih prijedloga - SDP-ov o izjednačavanju mirovina starih i novih umirovljenika, MDS-ove dopune Zakona o osnovnom školstvu, te HNS-ove prijedloge izmjena Zakona o hrvatskom državljanstvu i Zakona o strancima.

Novi su članovi Upravnog vijeća Hine su Srećko Lipovčan, Aleksandar Adler, Gordana Carević, Damir Pavuna i Vladimir Lulić, odlučio je Hrvatski sabor.

Saborska je većina prihvatila prijedlog Vlade da se Srećka Lipovčana članom Upravnog vijeća Hine imenuje iz reda stručnjaka za medije, Aleksandra Adlera iz reda ekonomsko-financijskih stručnjaka, Gordanu Carević iz reda pravnih stručnjaka, Damira Pavunu kao informatičkog stručnjaka, te Vladimira Lulića iz reda Hininih zaposlenika. Mandat članova Upravnog vijeća je četiri godine, a prema Zakonu o Hini Upravno vijeće ima pet članova, koji se imenuju iz reda medijskih, ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka te iz reda zaposlenika.

Na javni poziv Vlade za imenovanje četiri člana Upravnog vijeća pristigle su 22 prijave, a rok za prijavu istekao je 27. prosinca prošle godine.

Javni poziv Vlada je raspisala 12. prosinca, nakon što je Hrvatski sabor 1. prosinca razriješio četvero članova Upravnog vijeća Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana.

Vlada je njihovo razrješenje zatražila, jer su 12. listopada, bez petog člana Vijeća iz reda zaposlenika, izabrali novu ravnateljicu, a što je Vlada ocijenila "demokratskim deficitom".

Nova ravnateljica dužnost je od dotadašnjeg ravnatelja Mirka Bolfeka preuzela 1. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙