FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena energetskih dionica podignuo vrijednost Dow Jonesa

NEW YORK, 31. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Skok cijena barela nafte u srijedu za 5,5 posto nadomak 57 dolara, na Wall Streetu je potaknuo uzlet cijena energetskih dionica.
NEW YORK, 31. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Skok cijena barela nafte u srijedu za 5,5 posto nadomak 57 dolara, na Wall Streetu je potaknuo uzlet cijena energetskih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,26 posto, na 12.523 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,3 posto, na 2.449 bodova.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je gotovo tri dolara uslijed niskih temperatura na sjeveroistoku SAD-a te smanjenja proizvodnje članica naftnog kartela OPEC za 500.000 barela dnevno, koji stupa na snagu 1. veljače. Najviše je poskupjela dionica Exxon Mobila, za 1,6 posto.

"Energetske dionice su snažne obzirom da imamo hladno vrijeme. Na tržištu se špekulira koliko će hladnoća trajati", opisao je raspoloženje na tržištu portfelj menadžer Thrivent Financiala, Scott Vergin.

Ipak, obujam trgovanja bio je ispod prosječnoga, jer su brojni ulagači odlučili pauzirati s kupovinama do srijede i zasjedanja američke središnje banke Fed na kojem bi monetarni zakonodavci trebali odlučivati o kamatnim stopama.

Od većih dobitnica ističe se i dionica proizvođača mobilnih telefona Motorola, poskupjevši 6,9 posto nakon što je milijarder Carl Ichan objavio da će zatražiti mjesto u njegovom upravnom odboru na temelju 1,4 posto vlasničkog udjela koji posjeduje. Ichana prati imidž promotora promjena u korporacijama sa svrhom poboljšanja njihove izvedbe.

Potaknute aktivnostima spajanja i preuzimanja kompanija, na europskim burzama cijene dionica nastavile su rasti. Po dobitcima se isticala dionica njemačkog inženjerskog diva Siemensa, ojačavši pet posto nakon objave pozitivnih ocjena nekoliko brokerskih kuća. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je 0,03 posto, na 6.242 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,9 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 6.788 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙