FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vilnius: Mesić s litavskim ministrom obrane o ISAF-u

VILNIUS, 20. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak je u Vilniusu s litavskim ministrom obrane Jouzasom Olekasom razgovarao o širenju već postojeće litavsko-hrvatske suradnje u sklopu misije ISAF-a u Afganistanu.
VILNIUS, 20. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak je u Vilniusu s litavskim ministrom obrane Jouzasom Olekasom razgovarao o širenju već postojeće litavsko-hrvatske suradnje u sklopu misije ISAF-a u Afganistanu.

Naime, sedmorica hrvatskih vojnika uključena su u djelovanje litavskog Pokrajinskog tima za rekonstrukciju (PRT) u Chaghcharanu, u pokrajini Ghor, na sjeveru Afganistana. Litva je iznimno zadovoljna hrvatskim vojnicima i početkom ove godine iznijela prijedlog da se pojača hrvatski doprinos u PRT-u.

Prema tom prijedlogu, Hrvatska i Litva bi svake godine naizmjenično preuzimale vođenje PRT-a u tom dijelu Afganistana i u ravnopravnom omjeru preuzele odgovornost za provedbu vojne i civilne komponente te misije. Radi se primarno o brizi za izgradnju ili obnovu infrastrukture u tom dijelu zemlje, poput gradnje škola, mostova, prometnica i sličnog. Litva u ovom trenutku na sjeveru Afganistana ima oko 200 svojih vojnika.

Iako je prijedlog tek nedavno iznesen pa nisu još dovoljno razmotreni svi njegovi aspekti, radi se o planu koji je za hrvatsku stranu načelno vrlo prihvatljiv, kako je rekao izvor u hrvatskom izaslanstvu u Litvi. On, naime, ne bi doveo do povećanja hrvatskog kontingenta u Afganistanu, već do njegovog razmještaja, u većem dijelu, u sjeverniji i sigurniji dio Afganistana. Osim koncentracije snaga na jednom području i povećane sigurnosti, time bi se olakšala i logistička situacija za pripadnike HV-a u Afganistanu.

Ukoliko hrvatska strana prihvati litavski prijedlog, do realizacije plana bi moglo doći tek 2009. godini zbog potrebnih opsežnih priprema za njegovu provedbu, rekao je isti izvor.

U srijedu, drugog i završnog dana posjeta, Mesić će razgovarati s predsjednikom litavskog parlamenta (Seimasa) Viktorasom Muntianasom i ručati s premijerom Gediminasom Kirkilasom. Posjetit će sveučilište u Vilniusu i susreti se profesorima i studentima na tamošnjoj katedri za hrvatski jezik te održati predavanje na Institutu za vanjske poslove i političke znanosti u litavskom glavnom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙