FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Litva spremna pomoći Hrvatskoj u pregovorima s s EU

VILNIUS, 20. veljače 2007. (Hina) - Litva je spremna pomoći na svaki mogući način da Hrvatska što prije u pregovaračkom procesu ispuni zahtjeve i kriterije Europske unije, izjavio je u utorak u Vilniusu litavski predsjednik Valdas Adamkus nakon sastanka s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.
VILNIUS, 20. veljače 2007. (Hina) - Litva je spremna pomoći na svaki mogući način da Hrvatska što prije u pregovaračkom procesu ispuni zahtjeve i kriterije Europske unije, izjavio je u utorak u Vilniusu litavski predsjednik Valdas Adamkus nakon sastanka s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.

Adamkus je, najavljujući svaku daljnju potporu Litve u hrvatskom približavanju Uniji, naglasio kako je važno da "uvjetno rečeno male zemlje" budu što brojnije i da se čuje njihov glas u procesu odlučivanja u EU. Dodao je da je i Uniji u interesu širenje na svako novo tržište, makar ono bilo i relativno maleno kao hrvatsko.

Dvojica predsjednika su, osim o hrvatskom približavanju Uniji i NATO-u, u čemu Zagreb također ima punu litavsku potporu, razgovarala o bilateralnim odnosima, posebice gospodarskim, i zbližavanju regija.

Predsjednik Mesić je rekao da dvije zemlje mogu biti zadovoljne "karakterom bilateralnih odnosa, ali ne i tempom njihova razvijanja, niti dosegnutim obujmom, posebice na gospodarskom području". Vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja je, naime, u prvih deset mjeseci prošle godine iznosila svega 14 milijuna dolara, od čega je na hrvatski izvoz otpadalo pet.

No pitanje je koliko dvojica predsjednika mogu učiniti na tom polju jer je evidentna slaba zainteresiranost hrvatskih tvrtki za poslovanje s litavskima. Iako se najavljivala takva mogućnost, hrvatsko-litavski gospodarski forum tijekom posjeta predsjednika Mesića Vilniusu nije organiziran. Mesić je izrazio nadu da će u budućnosti doći do "aktivnijeg djelovanja" u tom kontekstu.

Valdas Adamkus je izrazio nadu da će dva međudržavna sporazuma koja su potpisana nakon njihova sastanka, o suradnji na području kuture i turizma, pripomoći u jačanju bilateralnih, ali i osobnih kontakata Hrvata i Litavaca. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 15.000 litavskih turista, a taj broj svake godine raste za nekoliko postotaka. Za očekivati je da će sporazum o suradnji u turizmu to dodatno unaprijediti.

Adamkus je predložio i zbližavanje dviju regija i održavanje sastanka zemalja Baltičke povelje (Litva, Latvija, Estonija) sa zemljama Jadranske povelje (Hrvatska, Makedonija i Albanija). Hrvatska strana je to načelno prihvatila. Do takvog skupa bi moglo doći već sljedeće godine u Vilniusu.

Mesić je također iskoristio prigodu da kao prvi hrvatski predsjednik u posjetu Litvi zahvali svojim domaćinima što su bili jedna od prvih zemalja koja je priznala Hrvatsku i poslala svoje vojnike u sklopu misije UN-a u tada ratom zahvaćenu istočnu Slavoniju, te što kontinuirano podupiru hrvatska euroatlantska integracijska nastojanja.

Predsjednik Mesić, kojeg je u Vilniusu dočekao snijeg i temperatura ispod ništice, do kraja dana će se sastati i s litavskim ministrom obrane Jonasom Jučasom, s kojim će razgovarati o suradnji Litve i Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu. Naime, hrvatski se vojnici u ISAF-ovom Pokrajinskom timu za obnovu (PRT) u pokrajini Ghor nalaze pod litavskim vodstvom.

U srijedu, drugog i završnog dana posjeta, Mesić će razgovarati s predsjednikom litavskog parlamenta (Seimasa) Viktorasom Muntianasom i ručati s premijerom Gediminasom Kirkilasom. Posjetit će sveučilište u Vilniusu i susreti se profesorima i studentima na tamošnjoj katedri za hrvatski jezik te održati predavanje na Institutu za vanjske poslove i političke znanosti u litavskom glavnom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙