FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP ponovno predlaže uvođenje socijalne mirovine

ZAGREB,20. veljače 2007.(Hina) - SDP će sutra u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog zakona o socijalnoj mirovini koji bi svim osobama s navršenih 66 godina, a koje ne primaju mirovine, jamčio oko 640 kuna mjesečno iz državnog proračuna.
ZAGREB,20. veljače 2007.(Hina) - SDP će sutra u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog zakona o socijalnoj mirovini koji bi svim osobama s navršenih 66 godina, a koje ne primaju mirovine, jamčio oko 640 kuna mjesečno iz državnog proračuna.

Najavila je to na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, rekavši da je takvih osoba, koje nemaju nikakva primanja trenutno, u Hrvatskoj više od 130 tisuća, te da žive ispod granice siromaštva.

"Našim bi zakonom u potpunosti iskorijenili siromaštvo u Hrvatskoj", kazala je Opačić.

Dodala je da bi se iznos socijalne mirovine izračunavao u iznosu 19 posto od proračunske osnovice - između 640 i 650 kuna mjesečno za jednu osobu ili tisuću kuna za bračne drugove, što bi državni proračun godišnje koštalo oko 230 milijuna kuna.

Istaknula je da bi se, istodobno s ostvarivanjem socijalne mirovine, smanjio broj korisnika prava na pomoć za uzdržavanje u socijalnoj skrbi te izdaci u sustavu socijalne skrbi.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan iznio je nedavno objavljene podatke iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj o analizi stanja siromaštva u Hrvatskoj, po kojemu je najgora situacija u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji gdje je oko 27 posto stanovništva "socijalno isključeno".

U najugroženiju kategoriju spadaju upravo starije osobe bez mirovina, koje su, tvrdi Dragovan, izložene riziku siromaštva čak pet puta većem od državnog prosjeka.

Pozvao je stoga HDZ-ovu saborsku većinu, koja je 2004. odbila SDP-ov prijedlog uvođenja socijalnih mirovina, da prije glasovanja u Saboru "promisli je li bitnije od koga (prijedlog) dolazi ili kakav je i kome će pomoći".

Dragovan je prozvao HDZ-ovce jer su, kako je rekao, jedino oni prošloga petka u Saboru glasovali protiv SDP-ova prijedloga za izjednačavanje mirovina starih i novih umirovljenika, kojemu su se, uz oporbene stranke, priklonili i HSLS te HSU kao stranke vladajuće koalicije.

"Isključivo zbog čiste HDZ-ove političke sujete i taštine nije se prihvatio SDP-ov prijedlog samo zato što dolazi iz oporbe", ocijenio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙