FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 24. sjednicu nastaviti raspravom o interpelaciji kojom Klub regionalnih stranaka (PGS, MDS i SBHS) traži utvrđivanje odgovornosti Vlade zbog lošeg stanja tekstilne i obućarske industrije. U interpelaciji se upozorava da je u tekstilnoj industriji 2005. bilo zaposleno 38 tisuća radnika, uglavnom žena od kojih njih 80 posto živi i radi u županijama sjeverozapadne Hrvatske, a da primaju plaću koja je tek polovica državnog prosjeka. Sabor bi, kako se očekuje, potom trebao raspraviti Vladine prijedloge da se po hitnom postupku izmijene zakoni o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) te o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

ZAGREB - Hrvatski će sabor novoga suca Ustavnog suda birati između profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Davora Krapca i pomoćnika ministrice pravosuđa Borisa Koketija, odlučio je danas saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Nakon što su prošloga tjedna razgovarali s četvoricom kandidata, Krapcem, Koketijem, te zamjenikom državnog odvjetnika Andrijom Labošom i bivšom zamjenicom pučkog pravobranitelja Martom Vidaković Mukić, članovi Odbora javnim su glasovanjem jednoglasno odlučili Saboru predložiti da za ustavnog suca izabere Krapca ili Koketija. Jedan od njih zamijeniti će suca Milana Vukovića kojemu u ožujku završava osmogodišnji mandat. Odbor je većinom glasova podržao Vladin prijedlog da Sabor po hitnom postupku izmijeni Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) po kojemu bi predsjednik DIP-a i dalje bio predsjednik Vrhovnog suda, a DIP bi se pojačao s dva suca Vrhovnog suda koji bi bili potpredsjednici Povjerenstva.

ZAGREB - Saborski odbor za rad i socijalnu politiku odbio je danas SDP-ov model ujednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, uz obrazloženje da Vladina radna skupina radi na rješavanju tog problema. SDP predlaže uvođenje novog mirovinskog primanja, tzv. državne mirovine za umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon 1. siječnja 1999. Novi bi umirovljenici po tom zakonskom prijedlogu uz svoju mirovinu mjesečno primali od sto do tisuću kuna dodatka, ovisno o godini umirovljenja i ostvarenom radnom stažu. Davorko Vidović (SDP) objasnio je da bi se na taj način približno izjednačila mirovina za isti staž i plaću. Pomoćnica ministrice za međugeneracijsku solidarnost Ružica Terze kazala je kako je Vladi neprihvatljivo da se povećaju proračunska izdvajanja za mirovine, budući da proračun već pokriva 40 posto tih davanja.

ZAGREB - HSS je u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo da Saboru podnese izvješće o stanju sigurnosti prometa u Hrvatskoj, a kako bi se, ustvrdili su danas HSS-ovci, temeljem statističkih analiza moglo prići izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje bi osigurale veću sigurnost prometa i smanjile broj nesreća. Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Željko Pecek je na konferenciji za novinare upozorio da važeći zakon iz 2004. nije polučio potrebne rezultate, jer je, kaže, povećan broj prometnih nesreća, posebno onih u kojima sudjeluju mladi vozači.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku danas je zatražio novo sudsko-psihijatrijsko vještačenje Branimira Glavaša, okrivljenog za ubojstva srpskih civila na Dravi 1991. (tzv. slučaj selotejp), a koji se nalazi na liječenju u osječkoj Kliničkoj bolnici, izvijestio je Županijski sud u Osijeku. Vještačenje je povjerio sudskoj medicinskoj vještakinji psihijatrici Željki Vukšić-Mihaljević. Miroslav Rožac, glasnogovornik Suda i zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku, rekao je je kako od trenutka kada sudska vještakinja dr. Vukšić-Mihaljević primi rješenje, "ima rok od tri dana da pregleda svu medicinsku dokumentaciju i Branimira Glavaša te suca Kovača izvijesti o procesnoj sposobnosti ili nesposobnosti ".

OSIJEK - Općinskom sudu u Osijeku danas je Branimir Glavaš preko svojega odvjetnika Dražena Matijevića podnio optužni prijedlog oštećenika kao tužitelja protiv načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Vladimira Fabera i još dvojice policajaca zbog, kako navodi, pritiska na svjedoka da lažno svjedoči. U kaznenom postupku protiv sedmero optuženika, među kojima je i Glavaš, za ubojstva srpskih civila na Dravi 1991. (tzv. slučaj selotejp) koji se vodi na Županijskom sudu u Osijeku, na ročištu 11. prosinca prošle godine odvjetnik Dražen Matijević nazočio je davanju iskaza svjedoka koji je izjavio da su ga policijski djelatnici Vladimir Faber, Dinko Pirić i Vjeko Tapšanji nagovarali na davanje lažnog iskaza u postupku protiv Glavaša.

ZAGREB - Zastupnici SDSS-a u Hrvatskom saboru zatražili su danas da se građanima srpske nacionalnosti koji su stradali 1991. i 1992. na područjima pod kontrolom hrvatskih vlasti prizna status civilnih žrtava rata. Potpredsjednik stranke Milorad Pupovac je, na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetio da je pitanje civilnih žrtava rata riješeno kroz tri zakona - o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorističkih akata i javnih demonstracija, te o odgovornosti RH za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata. Ocijenio je, međutim, da ti zakoni ne pružaju pravnu zaštitu i građanima srpske nacionalnosti koji su stradali na područjima pod kontrolom hrvatskih vlasti, te da ne jamče učinkovit sudski postupak i pravično obeštećenje građana koji su ostali bez članova obitelji.

UDBINA - Petorica oporbenih vijećnika u Općinskom vijeću Udbine odlučila su više ne sudjelovati u radu tog vijeća zbog, kako su ustvrdili u današnjem priopćenju za javnost, niza nepravilnosti u raspodjeli proračunskog novca, omalovažavanja i nezastupljenosti Hrvata u izvršnoj vlasti općine. Petorica vijećnika, od kojih su trojica HDZ-ovci, a dvojica nezavisni, u udbinskom Općinskom vijeću koje ima 11 članova, navode da stalno doživljavaju omalovažavanja, nerijetko i vrijeđanja. U priopćenju tvrde da se novac iz općinskog proračuna dijeli isključivo po nacionalnom kriteriju po kojemu se za mjesta u kojemu žive Hrvati nikada ne nalazi sredstava, za razliku od onih u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine. Komentar odluke o nesudjelovanju oporbenih vijećnika u radu Općinskog vijeća od općinskog načelnika Stanka Momčilovića (SDSS) u njegovu uredu nije bilo moguće dobiti jer je, kako je rečeno, načelnik službeno spriječen.

VIROVITICA - Eko stožer Virovitičko-podravske županije obavijestio je danas da je pregledom šezdesetak uzoraka mesa ustrijeljenih divljih svinja na području Slatinskog prigorja i obronaka Papuka u većem broju uzoraka potvrđena pet do čak 30 puta veća koncentracija teških metala kadmija, žive, olova i arsena u iznutricama i mesu divljih svinja i jelenske divljači od dopuštenih vrijednosti. Ispitivanje je obavljeno u Laboratoriju za određivanje rezidua Odjela za javno veterinarstvo i Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu. Kako je rečeno, izvor onečišćenja mesa divljači teškim metalima za sada nije poznat. Pregledom hrane, drveća, žira i zemlje na Papuku, potvrđeno je da u njima otrova nema, a samo je u vodi potoka kod Lisičina zabilježena koncentracija olova 14 puta veća od dopuštene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙