FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor odbacio SDP-ov model izjednačavanja mirovina

ZAGREB,6. veljače 2007. (Hina) - Saborski odbor za rad i socijalnu politiku odbio je danas SDP-ov model ujednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, uz obrazloženje da Vladina radna skupina radi na rješavanju tog problema.
ZAGREB,6. veljače 2007. (Hina) - Saborski odbor za rad i socijalnu politiku odbio je danas SDP-ov model ujednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, uz obrazloženje da Vladina radna skupina radi na rješavanju tog problema.

SDP predlaže uvođenje novog mirovinskog primanja, tzv. državne mirovine za umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon 1. siječnja 1999.

Novi bi umirovljenici po tom zakonskom prijedlogu uz svoju mirovinu mjesečno primali od sto do tisuću kuna dodatka, ovisno o godini umirovljenja i ostvarenom radnom stažu.

Davorko Vidović (SDP) objasnio je da bi se na taj način približno izjednačila mirovina za isti staž i plaću.

Takav bi dodatak bio neprenosivo trajno pravo, a primali bi ga svi novi umirovljenici, osim onih koji će mirovinu primati iz drugog mirovinskog stupa, rekao je Vidović.

Dodao je da bi takav zahvat državni proračun ove godine koštao 1,4 milijarde kune, u iduće dvije godine taj bi iznos porastao za još 200 milijuna kuna, a potom bi počeo padati.

Naglasio je da je riječ o svega jedan posto bruto domaćeg proizvoda, iz kojega bi se trajno riješilo pitanje novih umirovljenika.

Pomoćnica ministrice za međugeneracijsku solidarnost Ružica Terze kazala je kako je Vladi neprihvatljivo da se povećaju proračunska izdvajanja za mirovine, budući da proračun već pokriva 40 posto tih davanja.

Za rješavanje zaostajanja u mirovinama osnovana je stručna radna skupina, koja bi, tvrdi Terze, trebala pronaći druge načine financiranja.

Njezinom izračunu usprotivio se Silvano Hrelja (HSU), naglasivši da veći dio mirovinskih davanja iz proračuna otpada na mirovine po posebnim zakonima - braniteljske i beneficirane mirovine. Hrelja tvrdi da se iz proračuna financira između 20 i 25 posto mirovina.

Iako podupire ideju da SDP-ov zakon uđe u drugo saborsko čitanje, Hrelja je ocijenio da bi trebalo razmisliti i o drugim modelima ujednačavanja mirovina, te izrazio nadu da će i Vladina radna skupina uskoro izraditi vlastiti model.

Ljubica Lalić (HSS) upozorila je da država na nenaplaćenim doprinosima gubi 12 milijardi kuna, te još 20 milijardi na doprinosima koji su ušli u stečajne mase tvrtki.

"S jedne strane zbog financijske nediscipline gubimo toliki novac, a s druge strane govorimo da je 1,4 milijarde kuna kojima bi se riješio problem prevelik trošak za državu", rekla je Lalić.

Odbor za financije jednoglasno je podržao prijedlog potvrđivanja triju memoranduma usuglašenih s Europskom komisijom, kojima se, u okviru predpristupnog programa ISPA, namjeravaju financirati projekti zaštite okoliša u Zagrebu i Šibensko-kninskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙