FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat znanosti apelira da se povuku žalbe na presude za božićnice

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja poziva uprave fakulteta koje su podnijele žalbe na presude za neisplaćene božićnice iz 2001. da ih odmah povuku i isplate dugove prije ovrhe kako ne bi povećali troškove i sebi i državi.
ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja poziva uprave fakulteta koje su podnijele žalbe na presude za neisplaćene božićnice iz 2001. da ih odmah povuku i isplate dugove prije ovrhe kako ne bi povećali troškove i sebi i državi.

Sindikat znanosti u večerašnjem priopćenju upozorava dekane, ravnatelje i rektore na štetne posljedice podnošenja žalba i ističe da svaka odgoda isplate, među kojima je i ulaganje žalba, svakim danom povećava dug zaposlenicima i time stvara znatno veće obveze državnom proračunu, a Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa otežava konačan povrat novca.

Sindikat smatra da je svaki pritisak na ljude zbog neprofesionalnih i neracionalnih postupaka nekih uprava neprihvatljiv i ljudskom dostojanstvu odbojan čin. Istodobno, Sindikat se ispričava svim onim dekanima koji su odmah isplatili dug zaposlenicima te onima koji su imali objektivne razloge za odgodu isplate. Dodaje se da je danas jasno da su bolje postupili čelnici ustanova koji su odmah isplatili dugove svojim zaposlenicima istodobno prijeteći da će zatvoriti svoje ustanove ako ne dobiju potreban novac od Ministarstva.

Ističe se da su oni koji su spekulirali da će žalbama na presudu nešto postići samo otežali situaciju i zato danas vide izlaz iz svojih krivih procjena u potpuno neprihvatljivim rješenjima, kao što su pritisci na zaposlenike da se nagode ili odustanu od tražbina.

Sindikat podsjeća da su presude na temelju tužba Sindikata za neisplaćene božićnice iz 2001. sudovi već dobrim dijelom riješili u korist zaposlenika te da je većina presuda već postala pravomoćna, a u tom smjeru idu i tužbe u postupku.

Zbog neisplate božićnica za 2001. pojedini fakulteti dugovali su pojedinom zaposleniku 5142 kune, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama do isplate. Ovisno o danu isplate, mijenja se ukupna svota duga koji pojedinom zaposleniku treba biti isplaćen, a on u prosjeku, po podatcima Sindikata, iznosi 9000 kuna.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš upozorio je u siječnju da nekim sveučilišnim sastavnicama prijeti ovrha zbog neisplaćenih božićnica od 48 milijuna kuna koje se trebaju isplatiti za oko 3300 zaposlenika koji su podnijeli tužbe zbog neisplaćenih božićnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙