FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HSP traži Vladino izvješće o odnosima s Italijom

ZAGREB,14. veljače 2007.(Hina) - Saborski Klub HSP-a zatražio je jutros od Vlade da Hrvatskom saboru podnese izvješće o stanju odnosa s Italijom, a zbog, kako je rekao pravaš Pero Kovačević, zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Italije.
ZAGREB,14. veljače 2007.(Hina) - Saborski Klub HSP-a zatražio je jutros od Vlade da Hrvatskom saboru podnese izvješće o stanju odnosa s Italijom, a zbog, kako je rekao pravaš Pero Kovačević, zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Italije.

"S obzirom na zaoštravanje odnosa s Italijom i lavinu teških riječi s obje strane, tražimo da Vlada podnese izvješće o odnosima s Italijom", rekao je Kovačević na početku saborskog zasjedanja.

Kao rješenje za poboljšanje odnosa između dvije države Kovačević predlaže donošenje zajedničke deklaracije kojom bi Hrvatska i Italija osudile sve zločine u povijesti, kao što su to, podsjetio je, 1997. učinile Češka i Njemačka.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je HSP-ovce da svoj prijedlog upute pismenim putem i zatraže njegovo uvrštavanje u dnevni red sjednice.

Sabor je potom počeo raspravu o Izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u 2005.

Predsjednik Komisije Goran Matešić uvodno je kazao da i dalje postoje "tamne zone", odnosno praznine u pravnoj zaštiti što se tiče postupaka javne nabave, a problem vidi i u tome što ti te postupci po žalbama traju predugo.

Postupci javne nabave traju 110 dana od trenutka donošenja odluke o odabiru, a postupci po prigovorima naručitelja 26 dana, pa se može zaključiti da postupci javne nabave traju čak pet mjeseci, upozorio je Matešić.

Dodao je da postupci pred stručnom komisijom traju 40 dana, što, uz navedene probleme, ukazuje na problem loše organizacije, neučinkovitosti te skupoće postupka.

Matešić je kazao da Komisija ne raspolaže podacima o ukupnom broju objava o javnoj nabavi, te da stoga u izvješću nema podataka o najčešćim kršiteljima propisa o javnoj nabavi.

Komisija je u 2005. zaprimila 746 žalbi, od kojih je gotovo polovicu ocijenila opravdanima, uglavnom zbog nezakonite dokumentacije, favoriziranja ponuditelja ili proizvođača, prekratkih rokova, povreda pravila o objavi, te sličnih povreda.

Osim tih 746 žalbi, Komisiji je iz 2004. zbog nepotpune dokumentacije preneseno još 55 žalbenih predmeta, što je ukupno 801 žalba u 2005., a što predstavlja tendenciju blagog pada zaprimljenih žalbi na postupke javne nabave u odnosu na godinu ranije, kada su zaprimljene 833 žalbe.

Protiv rješenja Državne komisije podneseno je 50 tužbi Upravnom sudu, od kojih je sud prihvatio njih 12, što, tvrde u Komisiji, ukazuje na kvalitetu donijetih odluka.

O Izvješću raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙