FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 18. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Centar Simona Wiesenthala u nedjelju je pozvao hrvatske vlasti da primjenom postojećih zakona primoraju poduzeće Pinki iz Požege da prestane proizvodnju i distribuciju u Hrvatskoj paketića šećera na čijim je omotnicama otisnut crtež Hitlera i antisemitski vic. Paketići šećera od pet grama s antisemitskim sadržajem na omotnici ovih su se dana pojavili u pojedinim kafićima u Gospiću. U priopćenju koje je izdao izraelski ured Centra i potpisao njegov direktor Efraim Zuroff prosvjeduje se zbog "proizvodnje i distribucije paketića šećera s prikazom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera zajedno s neukusnim vicevima o Židovima zatvorenim u koncentracijskim logorima koje proizvodi poduzeće "Pinki" iz Požege i distribuira po Hrvatskoj".

TIRANA - Albanci su u nedjelju bez većih izgreda glasovali na lokalnim izborima koji se smatraju ispitom političke zrelosti te balkanske zemlje koja se želi uključiti u euroatlantske institucije. Većina birališta zatvorila se, kao što je bilo planirano, u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, osim pojedinih na kojima je glasovanje produljeno kako bi svi birači mogli izvršiti svoju građansku dužnost. Oko 2,9 milijuna birača biralo je 67 gradonačelnika i 317 predsjednika općina među 1.700 kandidata. Odaziv je bio oko 45 posto, jedan sat prije kraja glasovanja, prema procjenama političkih stranaka.

RAMALAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom dok je Izrael utvrdio "potpuno identične" stavove s Washingtonom glede pravca koji treba usvojiti s budućom palestinskom vladom. Rice je više od dva sata razgovarala s Abasom u njegovu sjedištu u Ramalahu, na Zapadnoj obali, prije nego je otputovala u Jeruzalem gdje je razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, uoči trostranog sastanaka u ponedjeljak. Dvoje dužnosnika nije dalo izjave nakon susreta. Abas je ugošćujući Rice kazao kako namjerava razgovarati o trostranom sastanku kao i o sporazumu u Meki, potpisanom 8. veljače između njegove stranke Fataha i islamističkog pokreta Hamasa, o osnivanju jedinstvenog kabineta.

KABUL - Više od 150 britanskih vojnika vodilo je veliku operaciju protiv talibanskih položaja u vrlo nestabilnom okrugu u pokrajini Helmand, na jugu Afganistana, objavio je u nedjelju ISAF. "Postrojbe ISAF-a i afganistanske vojske vodile su u subotu i nedjelju veliku operaciju kako bi udarile na talibanska uporišta" na jugu okruga Garmsir, prema priopćenju ISAF-a koji tvrdi da nije bilo žrtava u redovima ISAF-a i afganistanske vojske. "Operacija Ledenjak nastavak je naših nedavnih operacija u i oko Garmsira protiv talibanskih ekstremista i njihovih zapovjednih centara", kazao je pukovnik Rory Bruce u priopćenju. ISAF, koji je napomenuo da je srušio tunele koji povezuju talibanske položaje, ne spominje žrtve u redovima pobunjenika.

MOGADIŠ - Najmanje četiri osobe ubijene su u nedjelju u Mogadišu u eksploziji neodređena podrijetla na njihovu vozilu, priopćila je policija, a jedan je policajac ubijen u drugom napadu istog dana u glavnom gradu Somalije, kazali su stanovnici. "Prema našim informacijama, četiri su osobe ubijene u eksploziji automobila", kazao je policijski dužnosnik Garad Jama. "Istražujemo. Još ne znamo podrijetlo eksplozije", dodao je on. Četiri osobe, od kojih jedna žena, ranjeno je u toj eksploziji do koje je došlo u četvrti Towfiiq, na jugu glavnog grada Somalije, blizu medicinske ustanove, rekli su svjedoci. Ubrzo nakon eksplozije, jedan je somalijski policajac ubijen a dvojica njegovih kolega ranjeni u četvrti Eymiska, na sjeveru Mogadiša, u napadu nepoznatih naoružanih osoba, rekli su svjedoci.

TEHERAN - Iranska odvjetnica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., preuzela je obranu nekoliko izdavača, kritizirajući u nedjelju proizvoljnost cenzure knjiga u Iranu. Objavljujući da su ti izdavači podnijeli tužbu Državnom vijeću protiv ministarstva kulture i islamskog vodstva, Ebadi je naglasila da bi izdavanje trebalo "biti slobodno osim ako ne krši Ustav", na konferenciji za tisak pored nekoliko izdavača. Proizvodnja i distribucija glazbe, filmova i knjiga podliježe nadzoru ministarstva koje je nametnulo oštrije restriktivne mjere zabranjujući više desetaka naslova unazad godinu dana, rekli su izdavači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙