FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU zadovoljan jer će još 43.000 umirovljenika dobiti pravo na obeštećenje

ZAGREB, 13. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izrazila je danas zadovoljstvo što će 43.000 korisnika obiteljskih i najviših mirovina dobiti pravo na obeštećenje.
ZAGREB, 13. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izrazila je danas zadovoljstvo što će 43.000 korisnika obiteljskih i najviših mirovina dobiti pravo na obeštećenje.

I prijašnje su Vlade učinile pomake u provedbi odluke Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima, ali zahvaljujući sadašnjoj Vladi svakom je umirovljeniku individualizirano obeštećenje prema državi, rekao je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan novinarima.

HSU predlaže da umirovljenici koji se odluče za ubrzan način isplate prvu ratu dobiju u prvom polugodištu ove godine, drugu u drugom polugodištu, a preostale dvije rate u 2008.

Onima koji se odluče za povrat cijelog iznosa na šest godina, prva bi rata trebala biti isplaćena u drugom polugodištu ove godine, rekao je Jordan.

Za obeštećenje oko 43.000 umirovljenika, ako bi se svi odlučili za model isplate cijelog iznosa, kroz Umirovljenički fond mora se osigurati 1,4 milijarde kuna, rekao je saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

Najvažniji posao HSU-a u ovoj godini bit će da u dogovoru s tijelima izvršne vlasti i kroz parlamentarnu proceduru izmjeni Zakon o mirovinskom osiguranju, kako bi se promijenio materijalni položaj tzv. novih umirovljenika, koji su otišli u mirovinu nakon 1. siječnja 1999. godine.

Njihova prosječna mirovina trenutno zaostaje 34 posto, odnosno 531 kunu za tzv. starim umirovljenicima, koji su otišli u mirovinu prije 1999. godine.

Prema izračunu HSU-a, ne promijeni li se zakon, prosječna mirovina novih umirovljenika mogla bi 2009. pasti ispod 1.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙