FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO: obavijest o isplaćenim mirovinama u 2006. za poreznu prijavu

ZAGREB, 30. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najavio je danas će obavijestiti korisnike mirovina koji će podnositi poreznu prijavu za 2006. o isplaćenim mirovinama za 2006. i svotama plaćenog poreza i prireza preko Obavijesti o mirovinskim primanjima za siječanj 2007., koju će korisnici primiti u veljači.
ZAGREB, 30. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najavio je danas će obavijestiti korisnike mirovina koji će podnositi poreznu prijavu za 2006. o isplaćenim mirovinama za 2006. i svotama plaćenog poreza i prireza preko Obavijesti o mirovinskim primanjima za siječanj 2007., koju će korisnici primiti u veljači.

Obavijest će korisnicima dostaviti HZMO, ako mirovinu primaju preko pošte, ili poslovna banka u kojoj su otvorili račun za isplatu mirovine, a presliku obavijesti korisnik mirovine treba priložiti poreznoj prijavi za 2006.

Korisnicima koji nisu obaviješteni o isplaćenim mirovinama preko te obavijesti, te nasljednicima iza smrti korisnika, HZMO će od početka veljače izdavati potvrde o isplaćenim mirovinama za 2006.

Korisnicima koji su obaviješteni o isplaćenim mirovinama za 2006. HZMO ne izdaje potvrde o mirovinama koje su im isplaćene u 2006. za ranije godine, jer se ti podaci ne iskazuju u poreznoj prijavi za 2006. HZMO stoga moli korisnike da se ne obraćaju Središnjoj i područnim službama Zavoda sa zahtjevom za takvom potvrdom.

HZMO ne izdaje potvrde o isplaćenim mirovinama u 2006. niti članovima obitelji koji su primali obiteljsku mirovinu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te djeci, odnosno djeci i zaposlenoj majci ili ocu koji su primali mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, jer su te mirovine neoporeziv dohodak od nesamostalnog rada, pa potvrdu ne treba priložiti poreznoj prijavi.

Također, HZMO je dostavio obavijest ili izdao potvrdu korisniku mirovine ili članu obitelji korisnika obiteljske mirovine (osim djece) koji su uzdržavani članovi obitelji korisnika mirovine ili drugog poreznog obveznika, pa ne izdaje dodatne potvrde.

Status uzdržavanog člana obitelji, na temelju podnesene porezne prijave, utvrđuje Porezna uprava, prema podacima o isplaćenim mirovinama u 2006.

Djeci koja su u 2006. primala obiteljsku mirovinu, a uzdržavani su članovi obitelji, HZMO ne dostavlja obavijest niti izdaje potvrdu o isplaćenim mirovinama, jer je njihova mirovina neoporeziv dohodak, a status uzdržavanog člana obitelji već je utvrđen.

HZMO posebice poziva korisnike mirovina sa statusom hrvatskoga ratnoga vojnog invalida, koji su u 2006. stekli ili izgubili taj status ili im se mijenjao postotak invalidnosti, da podnesu zahtjev za izdavanjem potvrde o isplaćenim mirovinama u 2006. nadležnoj područnoj službi, Središnjoj službi ili ispostavi područne službe Zavoda.

Potvrda se prilaže poreznoj prijavi koju korisnik podnosi nadležnoj ispostavi područnog ureda porezne uprave.

HZMO napominje da korisnici mirovina kojima su isplaćene svote obeštećenja za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998., obeštećenje ne iskazuju u godišnjim poreznim prijavama poreza na dohodak za 2006., te im isplatitelji ne izdaju potvrde o isplaćenim svotama.

Prijavu poreza na dohodak obvezno podnose umirovljenici koji su u 2006. osim mirovine ostvarili neki drugi dohodak, a ako su ostvarili samo dohodak od mirovine na koju je obračunat i uplaćen porez, mogu podnijeti poreznu prijavu, ako prema Zakonu o porezu na dohodak imaju pravo na povrat uplaćenog poreza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙