FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spor slovenske vlade i predsjednika oko izbora guvernera središnje banke

LJUBLJANA, 12. veljače 2007. (Hina) - Nesuglasja oko izbora novog guvernera slovenske središnje banke izazivaju sve veće napetosti između slovenske vlade i predsjednika države Janeza Drnovšeka koji je u ponedjeljak izjavio da bi njihov nastavak mogao dovesti do "institucionalne krize".
LJUBLJANA, 12. veljače 2007. (Hina) - Nesuglasja oko izbora novog guvernera slovenske središnje banke izazivaju sve veće napetosti između slovenske vlade i predsjednika države Janeza Drnovšeka koji je u ponedjeljak izjavio da bi njihov nastavak mogao dovesti do "institucionalne krize".

Nakon što u parlamentu nije prošao Drnovšekov prijedlog da se na novi petogodišnji mandat guvernera Banke Slovenije ponovo izabere Mitja Gaspari, premijer Janez Janša odbio je i Drnovšekovu ideju da to mjesto zauzme istaknuti ekonomist starije generacije i nekadašnji potpredsjednik vlade Jože Mencinger.

Zastupnička skupina Janšinih Slovenskih demokrata (SDS) u ponedjeljak je objavila da ne prihvaća niti prijedlog da mjesto guvernera zauzme sadašnji zamjenik guvernera Andrej Rant, a Drnovšek je taj prijedlog već uputio parlamentu.

Iz Drnovšekova ureda priopćeno je nakon toga da on niti ne razmišlja o nekom drugom prijedlogu i da će u slučaju da se novi guverner ne izabere na vrijeme doći do "institucionalne krize".

Nakon što je odbijen njegov glavni kandidat Gaspari - kojega je Drnovšek ocjenjivao čovjekom koji će središnju banku čuvati od prevelikog utjecaja politike i jednim od najzaslužnijih što je Slovenija preuzela euro - Drnovšek je razočarano rekao da se nastavlja kadrovski marš na vodeće institucije u državi, pa sada inzistira na Rantu kao jamcu "politike kontinuiteta" u središnjoj monetarnoj ustanovi.

Gaspariju mandat istječe 1. travnja ove godine i ne može se produživati, a Drnovšek je sada odgovornost za nastalu situaciju prebacio na koalicijsku vladu i premijera koji u parlamentu imaju potrebnu natpolovičnu većinu za izbor guvernera.

Situacija je nezgodna i na međunarodnom planu budući da je guverner slovenske središnje banke od početka godine automatizmom i član vijeća Europske središnje banke.

Po slovenskom ustavu predsjednik države predlaže guvernera nakon kandidacijskog postupka i samostalan je u odlučivanju koga će predložiti, ali su poželjne konzultacije sa strankama kako bi se uvjerio da kandidat ima potporu.

Predstavnici premijerove stranke u ponedjeljak su za zaplet okrivili Drnovšeka koji izbjegava dogovaranje sa strankama, no on je izjavio da će se konzultirati samo s onim strankama koje za to pokažu poseban interes jer inače sve skupa sliči na ceremonijalna primanja bez rezultata i da će i dalje inzistirati na svom novom kandidatu.

Prvog kandidata Mitju Gasparija stranke vladine većine najprije su podržale u javnosti, ali mu je onda premijer Janša uskratio potporu zbog internog radnog materijala središnje banke u kojemu se ukazivalo da bi pod nekim pretpostavkama moglo doći do nestabilnosti na području javnih financija, što su Janša i ministar financija Andrej Bajuk ocijenili nepotrebnim dramatiziranjem bez potkrepe u statističkim podacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙