FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reizbor guvernera slovenske centralne banke neizvjestan unatoč pohvalama

LJUBLJANA, 25. siječnja (Hina) - Novi šestogodišnji mandat guvernera slovenske centralne banke Mitje Gasparija, o čemu će parlament glasovati idućeg tjedna, i dalje neizvjestan ako ne dobije jasnu potporu premijera Janeza Janše, koja je do sada izostala.
LJUBLJANA, 25. siječnja (Hina) - Novi šestogodišnji mandat guvernera slovenske centralne banke Mitje Gasparija, o čemu će parlament glasovati idućeg tjedna, i dalje neizvjestan ako ne dobije jasnu potporu premijera Janeza Janše, koja je do sada izostala.

Kako su u četvrtak prenijeli slovenski mediji, Gaspari je dobio vrlo tijesnu potporu članova monetarnog odbora zbog kritika za neke financijske afere, te usvojeni model privatizacije banaka i osiguravajućih tvrtki u vrijeme kad je 90-ih godina bio na dužnosti ministra financija.

Gasparija je za ponovni izbor predložio predsjednik Janez Drnovšek koji ga smatra jednim od najzaslužnijih za "glatko" preuzimanje eura, no premijer Janez Janša doveo je u pitanje potporu Gaspariju. Pri tome je kao razlog iznio i navodne upozoravajuće prognoze iz analitičke službe centralne banke da bi ukupni javni deficit, zajedno s troškovima mirovinskog sustava i zdravstva, sljedećih godina mogao narasti na alarmantnih četiri do pet posto. Janša je izrazio sumnju da su takve "brojkama nedokazane prognoze" došle do Europske centralne banke.

Gaspari pak tvrdi da takve analize u službenim dokumentima centralne banke uopće ne postoje, te da ih, ako je riječ o radnom materijalu, nitko ovlašten iz banke nije slao u Europsku centralnu banku u Frankfurt, za što je Gasparija optužila Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.

Predsjednik Janez Drnovšek zadnjih je dana više puta izjavio da bi nepotvrđivanje mandata Gaspariju (koji u parlamentu treba dobiti natpolovičnu većinu ukupnog broja zastupnika) bila slaba poruka slovenskoj politici i Europi, jer centralna banka mora biti nezavisna i izvan utjecaja politike.

Gasparija, kako se čini, podržava i Bruxelles. Povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia neizravno je podržao ostanak Gasparija na toj dužnosti, a potporu mu je, u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od četvrtka, izrazio i guverner Europske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet riječima da je Gaspari "odličan guverner".

"Mogu reći da ECB-u nije bio poslan nikakav dokument koji bi potkopavao vladu, a svi dokumenti koje sam ja vidio govore o vrlo pozitivnoj ulozi slovenske centralne banke u nastojanju da Slovenija ispuni maastrichtske konvergencijske kriterije za preuzimanje eura", rekao je Trichet u vezi s optužbama koje su se ovih dana iznosile na Gasparijev račun u vezi s podacima kojima se, kako tvrdi zastupnik u parlamentu i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, pokušavalo u inozemstvu dokazati da Slovenija nije sposobna preuzeti zajedničku europsku valutu euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙