FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija tečajabritanske funte

LONDON, 28. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Dosegnuvši najviši tečaj prema dolaru i jenu u zadnjih 14 godina, britanska valuta protekloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima pretrpjela korekcije.
LONDON, 28. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Dosegnuvši najviši tečaj prema dolaru i jenu u zadnjih 14 godina, britanska valuta protekloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima pretrpjela korekcije.

Ulagači su početkom tjedna odlučili kapitalizirati raniju odluku britanske središnje banke o podizanju kamatnih stopa na 5,25 posto. Tečaj britanske funte dosegnuo je tako u utorak na svjetskim tržištima valuta najvišu razinu prema dolaru i jenu u proteklih 14 godina. Funta je dosegnula vrijednost od 1,9917 dolara te 241,49 jena, posljednji puta zabilježenu u rujnu 1992. Britanska je valuta dosegnula i najvišu razinu u protekle četiri godine prema euru od 65,37 penija za euro.

No, rast tečaja funte potom je zaustavljen zbog vala dobitonosnih prodaja i ocjene tržišta da ključne kamatne stope u Velikoj Britaniji vjerojatno neće ponovno porasti s obzirom na prognozu guvernera središnje britanske banke Mervyna Kinga o usporavanju inflacije u drugoj polovini godine, koje bi moglo biti čak i snažno.

"Val dobitonosnih prodaja pritisnuo je tečaj funte", naglasio je David Jones iz CMC Marketsa. Funta je tjedan završila na 1,959 dolara, dok se eurom trgovalo po 65,9 penija.

Jen je, pak, ponešto ojačao nakon što je izvor blizak pripremama sastanka skupine G7, koji će biti održan u veljači, izjavio da će Europljani zatražiti od sudionika snažniju poruku u vezi sa slabošću jena. Ta je izjava prigušila trend uzimanja zajmova u jenu radi financiranja kupovine valuta s višim prinosima. "Vrlo je vjerojatno da će jedna od tema sastanka G7 biti strukturalne neravnoteže. Sudionici bi se mogli usredotočiti na strukturalne probleme poput manjka u američkoj vanjskotrgovinskoj bilanci", dodao je Klawitter.

Ipak, dobitci su mu ograničeni nakon što je središnja japanska banka nedavno odlučila zadržati ključne kamatne stope na razini od tek 0,25 posto. Potaknula je naime sumnje ulagača hoće li podići stope u veljači kako se očekuje. Posljedično, ojačao je novi val uzimanja zajmova u jenu radi financiranja kupovine valuta s višim prinosima, ponajviše funte. "Jen i dalje potresa činjenica da središnja japanska banka očigledno ne može povući novi potez kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa u trenutku kada to čine središnje banke ostalih zemalja", zaključio je Johan Javeus iz stockholmskog SEB Merchant Bankinga.

Službene bilješke s bančinog sastanka, održanog u prosincu, očitovale su utjecaj politike na odluku središnje banke, izražen u izjavi vladinog dužnosnika da bi veću pozornost trebalo posvetiti rizicima za rast japanskog gospodarstva.

Tako je jen dobio nekih 0,1 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trgovalo po 156,99 jena. U odnosu na dolar gotovo se i nije mijenjao, pa zelena valuta stoji 121,6 jena. Istodobno, tečaj eura oslabio je nekih 0,4 posto prema dolaru, na 1,2912 dolara,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙