FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Gotovini Čermaku i Markaču započinje 7. svibnja (šira verzija)

ZAGREB/DEN HAAG,17.1.2007.() - Haško suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon operacije Oluja započet će 7. svibnja ove godine, objavio je u srijedu Haški sud.
ZAGREB/DEN HAAG,17.1.2007.() - Haško suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon operacije Oluja započet će 7. svibnja ove godine, objavio je u srijedu Haški sud.

"Uvodne riječi tužiteljstva... održat će se u ponedjeljak 7. svibnja 2007", navodi se u odluci sudskog vijeća kojom se zakazuje početak suđenja.

Prema toj odluci obrana će, ukoliko odluči na samom početku suđenja iznijeti svoje uvodne riječi, to učiniti 8. svibnja.

Izvođenje dokaza tužiteljstva, odnosno izvođenje prvih svjedoka, započet će 9. svibnja.

U odluci sudsko je vijeće "kao neuvjerljive" odbacio argumente strana u postupku u prilog odgodi suđenja. Obrana trojice optuženih generala tražila je da suđenje ne počne prije rujna ove godine.

Sudsko vijeće u odluci je podsjetilo da je na posljednjoj statusnoj konferenciji u prosincu pozvalo strane da se počnu pripremati za početak suđenja u svibnju ove godine.

Trojica hrvatskih generala optuženi su da su počinili zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995. godine.

Prema najavama suđenje bi moglo trajati 12 do 14 mjeseci.

General Gotovina, koji je u Oluji zapovijedao hrvatskim snagama u tzv. južnom sektoru optužen je u lipnju 2001., a general Čermak, od 6. kolovoza zapovjednik Zbornog mjesta Knin, i general Markač, u Oluji zapovjednik Specijalne policije MUP-a, optuženi su u veljači 2004.

Generali Čermak i Markač dobrovoljno su se predali 11. ožujka 2004., a na privremenu slobodu do početka suđenja pušteni su u prosincu 2004. godine. General Gotovina predan je Haškom sudu prije gotovo godinu dana nakon uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca prošle godine.

U prosincu sudsko je vijeće pozvalo haško tužiteljstvo da dostavi prijedlog smanjenja optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" za najmanje trećinu.

U nalogu izdanom 13. prosinca Vijeće je pozvalo "tužiteljstvo da predloži načine smanjenja opsega optužnice za najmanje trećinu - smanjenjem broja točaka optužnice i/ili lokacija zločina ili djela koje sadrži jedna ili više točaka optužnice, a posebno uzimajući u obzir kumulativne točke optužnice".

Haški sud u većem je broju predmeta pozvao ili naložio tužiteljima smanjenje opsega predmeta kako bi Sud mogao dovršiti svoj rad u skladu sa svojom izlaznom strategijom koja uključuje ubrzanje i raniji završetak suđenja i žalbenih postupaka do kraja 2010. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙