FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivaniš: izborna lista regionalnih stranaka po prvi put i u Zagrebu

ZAGREB,8. veljače 2007. (Hina) - Na predstojećim parlamentarnim izborima po prvi put će se u 1. izbornoj jedinici (Grad Zagreb), pojaviti izborna lista regionalnih stranaka (PGS, MDS, SBHS i DLS), najavio je danas predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš.
ZAGREB,8. veljače 2007. (Hina) - Na predstojećim parlamentarnim izborima po prvi put će se u 1. izbornoj jedinici (Grad Zagreb), pojaviti izborna lista regionalnih stranaka (PGS, MDS, SBHS i DLS), najavio je danas predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš.

Ivaniš je na konferenciji za novinare u Saboru izvijestio da je jučer utemeljeno Predsjedništvo Saveza regionalnih stranaka za Zagreb, kojemu je cilj plasirati među Zagrepčane ideju regionalizma i istaknuti potrebu da se Hrvatska, želi li biti moderna europska država, mora razvijati ravnomjerno, a ne centralistički.

Čelnik Predsjedništva jučer konstituirane Regionale Grada Zagreba Davor Kožuh (PGS) istaknuo je da Hrvatska, bez četvrte, regionalne razine vlasti ne može biti moderno ustrojena europska država.

"Građani Zagreba će na izborima po prvi put imati mogućnost glasovati za regionalnu političku opciju, a vjerujem da će naši prijedlozi naići na potporu Zagrepčana", rekao je Ivaniš.

Naglasio je da četiri regionalne stranke žele u Zagrebu potaknuti politički pokret koji će zahtijevati da se Zagreb izjednači s ostalim hrvatskim regijama, da se prepozna potreba snažne decentralizacije države i dekoncentracije vlasti, te regionalizacije zemlje.

"Hrvatska je definitivno jedna od najcentraliziranijih europskih država, nije moderno ustrojena zemlja već zemlja u kojoj se decentralizacija ispoljava kroz to što lokalna i županijska samouprava imaju niske ovlasti i još manja financijska sredstva na raspolaganju", ocijenio je Ivaniš.

Dodao je da praksa po kojoj 92 posto proračunskog novca pripada državi, a tek osam posto županijama, gradovima i općinama, sputava Hrvatsku u razvoju, a na Zagreb se, tvrdi, vrši neprirodni pritisak.

Savez će se, rekao je Kožuh, čvrsto zalagati za reviziju statusa Zagreba kako bi se promijenilo mišljenje ostatka Hrvatske da su Zagrepčani privilegirani, iako, kaže Kožuh, žive kao i ostali građani Hrvatske, a plaćaju najskuplje komunalije, stanarinu i parking u Europi.

Tražit će i analizu poreznih opterećenja u Zagrebu, poboljšanje kvalitete života u glavnom gradu, na način da se novac iz gradskog proračuna troši na nove škole, vrtiće, kulturu i slično, a ne na megalomanske projekte od kojih Zagrepčani nemaju koristi.

Kožuh je najavio i aktivnosti vezane uz pravedniju raspodjelu državnog novca po regijama, istaknuvši kako to ne znači da se Zagrebu treba uzeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙