FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o stanju u tekstilnoj i obućarskoj industriji

ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski je sabor u utorak zasjedanje počeo raspravom o interpelaciji kojom Klub regionalnih stranaka (PGS, MDS i SBHS) traži utvrđivanje odgovornosti Vlade zbog lošeg stanja u tekstilnoj i obućarskoj industriji.
ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski je sabor u utorak zasjedanje počeo raspravom o interpelaciji kojom Klub regionalnih stranaka (PGS, MDS i SBHS) traži utvrđivanje odgovornosti Vlade zbog lošeg stanja u tekstilnoj i obućarskoj industriji.

Odnos Vlade prema tekstilnoj i obućarskoj industriji neshvatljivo je površan i neodgovoran, ocijenio je uvodno Željko Pavlic (MDS), ističući da je riječ o industrijskim granama u kojima radi 38 tisuća radnika, uglavnom žena, s plaćom gotovo upola manjom od državnog prosjeka.

Upozorio je i da je ta industrija uglavnom skoncentrirana u županijama sjeverozapadne Hrvatske, te da bi teški problemi koji će se pojaviti ako Vlada pravovremeno ne zaustavi pad tekstilaca i obućara, izazvati socijalnu katastrofu u tim županijama.

Vladu je optužio na neprimjeren odnos spram tekstilne i obućarske industrije, što iščitava i iz podatka da država potporama pomaže brodogradnju ili PIK-ove, a spomenute industrijske grane unatoč tomu se nalaze u katastrofalnom stanju.

Država je prošle godine brodogradnju sanirala s 44 tisuće kuna po zaposleniku, dok je pomoć tekstilnoj i obućarskoj industriji iznosila svega 20 milijuna kuna, odnosno 526 kuna po zaposleniku, ustvrdio je Pavlic.

Podsjetio je da je riječ o izvoznim granama, koje u BDP-u sudjeluju s oko jedan posto, te zatražio promjenu državne politike prema tim gospodarskim granama po Belgijskom modelu, odnosno sanaciju tvrtki, poticanje izvoza, uvođenje selektivnih povlastica inozemnim ulagačima, te zabranu prekomjernog uvoza niskokvalitetnih kineskih proizvoda bez valjanih deklaracija.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić odbio je interpelaciju regionalaca, ustvrdivši da Vlada tu industriju potiče nizom konkretnih mjera, kao što su edukacija menadžmenta i novčani poticaji.

Kazao je da su te gospodarske grane u 2006. poticane s 20 milijuna kuna, da je poticaje zatražilo 138 tvrtki, od kojih je uvjete ispunilo njih 56.

Ocijenio je i da se Hrvatska treba usmjeriti u proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda, a ne na masovnu proizvodnju koja ne može odoljeti konkurenciji s Dalekog istoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙