FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor izmijenio Zakon o primopredaji vlasti

ZAGREB,2. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o primopredaji vlasti po kojemu će se model prijenosa vlast nakon izbora koji vrijedi na državnoj razini primijenjivati i na lokalnoj razini, odnosno nakon lokalnih izbora.
ZAGREB,2. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o primopredaji vlasti po kojemu će se model prijenosa vlast nakon izbora koji vrijedi na državnoj razini primijenjivati i na lokalnoj razini, odnosno nakon lokalnih izbora.

Izmjenama se propisuje i da pomoćnici ministara, tajnici ministarstava, zamjenici tajnika Vlade te zamjenici državnih tajnika novoj Vladi nakon izbora moraju staviti svoj mandat na raspolaganje, a Vlada za ta službenička mjesta treba raspisati javne natječaje.

Izmijenjen je i Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika po kojemu se rektori i prorektori sveučilišta brišu s popisa državnih dužnosnika.

U drugo saborsko čitanje upućen je prijedlog novoga zakona o popisima birača.

Sabor je donio Zakon o obrazovanju odraslih, kojim se uređuje model cjeloživotnog učenja. Zakon predviđa osnivanje vijeća za obrazovanje odraslih, u kojemu bi sjedili predstavnici sindikata, poslodavaca, obrazovnih ustanova te resornog ministarstva, a koji bi Vladi predlagali koje obrazovne projekte, kako i s koliko novca financirati.

Zaposlenici bi godišnje imali pravo na sedam dana tzv. obrazovnog dopusta, koji bi im bio plaćen, a zakon predviđa i kazne za poslodavce koji se ogluše na to pravo zaposlenika.

Prihvaćeno je Vladino Izvješće o stanju i radu zatvora, kaznionica i odgojnim zavoda u 2005.,

Donesena je Odluka o oduzimanju statusa javnog dobra dijelu željezničke infrastrukture, po kojoj će taj status izgubiti 15 HŽ-ovih nekretnina za koje ne postoji javni niti interes korisnika usluga javnog prijevoza.

Utvrđen je i Kodeks kojim se utvrđuju standardi i mjerila po kojima udruge mogu od države i lokalnih jedinica dobiti financijsku potporu za svoje programe i projekte, a 2007. Sabor je proglasio godinom edukacije o zaštiti potrošača.

Sabor je potvrdio nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima i onaj sa SAD-om o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje pomorskim putem.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 24. sjednicu nastavlja idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙