FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ustavnog suca kandidiraju Krapac i Koketi

ZAGREB,6. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski će sabor novoga suca Ustavnog suda birati između profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Davora Krapca i pomoćnika ministrice pravosuđa Borisa Koketija, odlučio je danas saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.
ZAGREB,6. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski će sabor novoga suca Ustavnog suda birati između profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Davora Krapca i pomoćnika ministrice pravosuđa Borisa Koketija, odlučio je danas saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Nakon što su prošloga tjedna razgovarali s četvoricom kandidata, Krapcem, Koketijem, te zamjenikom državnog odvjetnika Andrijom Labošom i bivšom zamjenicom pučkog pravobranitelja Martom Vidaković Mukić, članovi Odbora javnim su glasovanjem jednoglasno odlučili Saboru predložiti da za ustavnog suca izabere Krapca ili Koketija. Jedan od njih zamijeniti će suca Milana Vukovića kojemu u ožujku završava osmogodišnji mandat.

Prije glasovanja članovi Odbora prihvatili su prijedlog Slavena Letice da kandidate rangiraju po kriteriju dojma koji su stekli razgovarajući s njima te na temelju njihove stručnosti i životopisa. Krapac je povjerenje Odbora dobio temeljem stručnosti i životopisa, a Koketi na temelju razgovora.

Odbor je većinom glasova podržao Vladin prijedlog da Sabor po hitnom postupku izmijeni Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) po kojemu bi predsjednik DIP-a i dalje bio predsjednik Vrhovnog suda, a DIP bi se pojačao s dva suca Vrhovnog suda koji bi bili potpredsjednici Povjerenstva.

Oporbeni članovi Odbora usprotivili su se tom prijedlogu, uz ocjenu da je jedan od glavnih motiva za donošenje novoga Zakona o DIP-u kao stalnom i profesionalnom tijelu bio upravo taj da se suci izuzmu iz provedbe izbora kako bi se mogli u potpunosti posvetiti sudačkoj dužnosti.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorila je da Vrhovni sud ima velike zaostatke u predmetima te da su i sami suci tog suda tražili da ih se oslobodi odgovorne dužnosti u DIP-u kako bi se mogli posvetiti sudačkom poslu.

Dragutin Lesar (HNS) naglasio je da je Hrvatska dobila pohvale zbog Zakona o DIP-u u kojemu bi sjedili profesionalci, istaknuvši kako još ima vremena za izbor predsjednika DIP-a, oko kojega se do sada nije uspjelo dogovoriti.

Luka Bebić (HDZ) uvjeravao je, pak, da će suci u DIP-u biti samo privremeno rješenje i jamstvo da će DIP kvalitetno odraditi predstojeće parlamentarne izbore. "To treba promatrati kao prijelazni model do potpune profesionalizacije DIP-a. Ne mislim da je to idealno rješenje, ali je praktično i zadovoljilo bi situaciju u kojoj se nalazimo s obzirom na malo vremena do izbora", rekao je.

Predložene izmjene Zakona o DIP-u podržao je danas i saborski Odbor za zakonodavstvo, a njegov je predsjednik Florijan Boras (HDZ) istaknuo da Hrvatska, za razliku od većih europskih zemalja, nema deset tisuća pravnika među kojima bi birala one koji će provoditi izbore, te da i pravnici s kojima raspolaže, a koji zadovoljavaju stručne i moralne kriterije, moraju proći 'filter' međustranačkog dogovaranja.

Zauzeo se stoga da model po kojemu bi suci Vrhovnog suda i dalje sjedili u DIP-u bude stalno, a ne privremeno zakonsko rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙