FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora donošenju kodeksa za financiranje projekata civilnih udruga

Zagreb,2. veljače(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas donošenje kodeksa kojim se utvrđuju standardi i mjerila po kojima udruge mogu od države i lokalnih jedinica dobiti financijsku potporu za svoje programe i projekte, ali i upozorili da udruge treba depolitizirati i otvoriti javnosti kako bi se znalo kako i na što troše dobiveni novac.
Zagreb,2. veljače(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas donošenje kodeksa kojim se utvrđuju standardi i mjerila po kojima udruge mogu od države i lokalnih jedinica dobiti financijsku potporu za svoje programe i projekte, ali i upozorili da udruge treba depolitizirati i otvoriti javnosti kako bi se znalo kako i na što troše dobiveni novac.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kazao je da se Kodeksom želi transparentnijim učiniti financiranje programa i projekata udruga za koje se utvrdi da su od interesa za opće dobro.

Prioriteti za takvu potporu morali bi se odrediti unaprijed za iduću godinu, osnovale bi se komisije koje će provoditi javni natječaj i koje će otvarati zaprimljene ponude, procjenu programa obavljala bi stručna tijela, a rezultati natječaja bili bi javno objavljeni.

Kodeksom se izričito zabranjuje nenamjensko trošenje novca, te se uvodi obveza voditelja programa da davatelja potpore izvješćuje na koji način troši novce.

Pero Kovačević (HSP) nužnim smatra da se utvrde pravila ponašanja za udruge koje financira neka strana vlada, jer je Hrvatska, ocijenio je, često bila "poligon za testiranje nekakvih rješenja koje strane države i vlade nisu provodile kod sebe".

Predlaže da se, s obzirom na nedavni 'slučaj Cigelj', jasno propiše podliježu li članovi Savjeta za razvoj civilnog društva sigurnosnoj provjeri, te tko je ovlašten zatražiti takvu provjeru.

Damir Kajin (IDS) traži da se taj slučaj što prije razriješi. "Zbog onoga što je jedna od Jadranki učinila šaljući obavještajne službe da vrše sigurnosne provjere na aktivistima civilnog društva trebalo bi i jednu i drugu poslati na detektor laži, raspustiti u međuvremenu tajne službe koje nisu u stanju učiniti ništa tajno, već sve što im se daje učine javno", rekao je Kajin.

Željko Pecek (HSS) zamjerio je predloženom Kodeksu da ne rješava temeljno pitanje da u Savjetu za razvoj civilnog društva te u samim udrugama ne smiju sjediti stranački ljudi, te da se rad udruga mora depolitizirati.

Naglasio je da su još donedavno predstojnica Vladinog Ureda za udruge i njezina zamjenica bile članice jedne stranke, čak i istog stranačkog ogranka, što je ocijenio nedopustivim.

"Udrugama bi trebalo zabraniti da se bave politikom i budu u funkciji politike", rekao je Pecek.

Mato Arlović (SDP) prigovorio je da Kodeks onima koji ga provode dopušta diskrecionu ocjenu koje udruge i koliko mogu dobiti novca iz državnog ili lokalnih proračuna, ističući potrebu da se kriteriji jasnije definiraju.

Zauzeo se za oslobađanje humanitarnih udruga plaćanja carina pri uvozu za njihov rad potrebnih stvari, kao i da ih se oslobodi plaćanja PDV-a.

Vlado Jelkovac (HDZ) kazao je da će Kodeks utvrditi jasna, transparentna i ujednačena načela pri odobravanju financijskih potpora za udruge, što, ističe, jamči i racionalnije upravljanje javnim novcem te učinkovito korištenje tog novca u svrhu stvaranja kvalitetnijeg okruženja i usluga za sve građane.

Sabor je raspravio i predloženu odluku da se 2007. proglasi godinom edukacije potrošača, koja predviđa stalno unaprjeđenje znanja potrošača o njihovim pravima, te trgovaca o potrebi da štite i promiču ta prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙