FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 31. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 31. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Neistinite su tvrdnje da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks "zakasnio na otkrivanje spomenika" jer ni na koji način njegovo sudjelovanje u samu činu otkrivanja nije bilo planirano, izvijestila je danas Služba za odnose s javnošću Hrvatskoga sabora. U povodu brojnih napisa o sudjelovanju predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa na otkrivanju poprsja nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Osijeku, Služba za odnose s javnošću Hrvatskoga sabora "radi potpuna informiranja javnosti" u priopćenju navodi kako je predsjednika Sabora Vladimira Šeksa na svečanost otkrivanja poprsja pismeno pozvao Antun Tucak, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje obljetnice rođenja nobelovaca Preloga i Ružičke. "Zbog razmirica, nekorektnosti i spletaka izmedu organizatora i gradonačelnika, s koalicijskim partnerom, HDSSB-om, predsjednik je Sabora postao metom neistinitih tvrdnja i zlobnih konstrukcija u pojedinim medijima", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Klubovi HDZ-a i HSP-a u Hrvatskom saboru odbacili su danas izviješće Ravnateljstva Hrvatske radio televizije (HRT) za 2005., ocjenjujući da je riječ o "sramotnom izvješću i uvredi za zastupnike". Miroslav Rožić iz HSP-a izvijestio je da je njegova stranka prikupila sve HTV-ove ugovore o kupnji programa vanjske produkcije, procijenivši kako su ti troškovi nerazumni. "HTV, protivno zakonu, kupuje program od supružnika zaposlenika HRT-a, marketinškim agencijama 'Magma' i 'Upeks' odobren je popust od 80 posto, a oprema HRT-a koristi se za snimanje reklama koje se prodaju drugim tvrtkama", rekao je Rožić. Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odgovorio je kako nema saznanja o takvim nezakonitostima, upućujući zastupnika Rožića da ono što zna prijavi Državnom odvjetništvu. "Ovaj narod za televiziju izdvaja više nego što umirovljenik izdvaja za dopunsko osiguranje i ima pravo dobiti korektno izvješće", rekao je andrija Hebrang iz HDZ-a, upozorivši da su prihodi HRT-a veći od proračuna četiriju ministarstava.

SISAK - Nevladina ekološka udruga SEA - Sisačka ekološka akcija pozvala je danas ministricu zaštite okoliša Marinu Matulović Dropulić da hitnom procedurom donese Izmjene Uredbe o graničnim vrijednostima onečiščujućih tvari u zraku kojom bi se smanjile granične vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku. SEA napominje da je dozvoljena razina kancerogenog benzena, što se povezuje s velikim porastom od karcinoma na širem području Siska, pet puta veća nego u zemljama Europske unije. Također ju pozivaju da zajedno obiđu Rafineriju u Sisku kako bi na licu mjesta osjetili sumpor koji uz benzen desetljećima truje Siščane. "Također Vas molimo da nam dostavite i sve podatke o rezultatima dosadašnjih inspekcija Vašeg Ministarstva u Herbosu, Termoelektrani i sisačkoj Rafineriji, kao i napucima tih inspekcija prema tim tvrtkama te dokaze o tome što su od naloženog tvrtke i učinile", stoji u pismu udruge SEA ministrici Matulović Dropulić.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada priopćio je danas da, nakon odluke o nekorištenju prava prvokupa kina "Zagreb", nije, niti je na bilo koji način mogao utjecati na ponašanje drugih osoba koje temeljem Zakona imaju pravo prvokupa, niti na izbor kupca tog kina. Ističe se da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom razgovora predstavnika Grada i SPC rekao da će Gradsko poglavarstvo imati u vidu iskazanu molbu SPC-a da ne koristi pravo prvokupa za kino "Zagreb" te postupiti u okviru svoje nadležnosti sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Grad Zagreb primio je ponudu za korištenje prava prvokupa kina "Zagreb" od strane vlasnika Trgovačkog društva Kinematografi, a Poglavarstvo je krajem ožujka 2006. donijelo Zaključak o nekorištenju toga prava, podsjeća se u priopćenju. Grad drži da je SPC izjednačena sa svim drugim pravnim i fizičkim osobama u postupku naknade za oduzetu imovinu, odnosno prava na povrat oduzete imovine i oblika naknada.

ZAGREB - Saborski HSP najavio je danas kako neće podržati predloženo potvrđivanje sporazuma sa SAD-om o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje pomorskim putem, upozoravajući da tim sporazumom Hrvatska SAD-u nepotrebno ustupa dio svog suvereniteta. 'Pravaš' Tonči Tadić u raspravi je kazao kako se sporazumom američkoj ratnoj mornarici dopušta, primjerice, i uporaba sile te zadržavanje hrvatskog broda za koji sumnja da se bavi kriminalnim aktivnostima, a da se pritom ništa ne pita Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM). "O primjeni sile ne odlučuje HRM nego zapovjednik američkog ratnog broda", rekao je Tadić. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Hidajet Biščević istaknuo je da "nema prijenosa suvereniteta ni po jednoj točki sporazuma", već da je riječ o nadzoru sigurnosti Jadrana, te o dodatnom utjecaju na sigurnost ovog dijela Europe u kojemu još postoje krizna žarišta, primjerice na Kosovu. "Sporazum dodatno štiti nacionalne interese", naglasio je Biščević.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić predložio je danas, prilikom posjete obnovljenim odjelima Opće bolnice Sveti Duh, da se prenamjeni nedovršena zgrada tzv. nove bolnice u Novom Zagrebu kako bi se u nju uselila Vlada. "Vlada u tom slučaju ostavlja 30-ak objekata u samom gradu koji se mogu koristiti za druge sadržaje, a vjerujem da bi građani Zagreba, koji su za tzv. novu bolnicu plaćali samodoprinos, takvu inicijativu prihvatili", kazao je Mesić. Napomenuo je kako očito nema interesa da se bolnice sele izvan svojih prostora, budući da sve idu u proširenje kapaciteta i inovacije, pa tako i "novu bolnicu" treba prenamjeniti. Mesić je izrazio zadovoljstvo obnovljenim odjelima bolnice Sveti Duh - moderno opremljenim Zavodom za kardiovaskularne bolesti, Odjelom za hitnu internu medicinu, te Odjelom za ginekološku kirurgiju, istaknuvši da se tako modernim odjelima ne mogu pohvaliti ni mnogo bogatije zemlje.

VUKOVAR - Belgijski ministar obrane Andre Flauhaut danas je nazočio obilježavanju 10. obljetnice pogibije pripadnika belgijske vojske u sastavu UNTAES-a, narednika Oliviera Gossyea, kojega je 31. siječnja 1997., pucajući u vozila UN-a, ubio vukovarski Srbin koji je odmah i uhićen. Osim članova obitelji ubijenog narednika, izaslanstva 7. brigade belgijske vojske koje je Gossye bio pripadnik, u naselju Sajmištu komemorativnom skupu kod spomen-obilježja, podignuta prije nekoliko godina, nazočilo je i izaslanstvo hrvatskoga Ministarstva obrane s pomoćnikom ministra Igorom Pokazom na čelu. Belgijski ministar obrane Flauhaut je u prigodnu govoru istaknuo kako je Olivier Gossye u belgijsku vojsku pristupio kao dragovoljac koji je, kako je rekao, vjerno služio Belgiji. S ministrom Flauhautom se na radnom ručku u Osijeku sastao hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

ZAGREB - U sklopu projekcija hrvatskih filmova u newyorškom kinu Two Boots Pioneer 1. veljače prikazat će se "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana, najgledaniji film od osamostaljenja. Brešanova višestruko nagrađivana komedija iz 1996., za koju je redatelj s ocem književnikom Ivo Brešanom napisao scenarij, prikazuje pokušaj nagovaranja i tjeranja jugoslavenske vojske iz vojarne na jednom dalmatinskom otoku, u posljednjim danima mira kada se tek naslućivalo da će uskoro buknuti rat. Projekcije hrvatskih filmova održavaju se svakog prvog i posljednjeg četvrtka u mjesecu. Dosad su prikazani, među ostalim, filmovi Vinka Brešana, Zrinka Ogreste, Arsena Ostojića, Ognjena Sviličića, Igora Mirkovića, Tomislava Radića, Lukasa Nole, Gorana Rušinovića, Ivana Salaja.

ZADAR - Županijski sud u Zadru zaprimio je danas od Županijskoga državnog odvjetništva optužnicu protiv Nikole Veina i Tibora Fuera, građana srpske nacionalnosti, u kojoj se terete da su potkraj studenoga počinili kažnjivo djelo pripreme protudržavnog terorizma. Ta su dvojica potkraj studenog 2006. uhvaćeni u Zadru s eksplozivom jake razorne moći, a sumnja se da su ga kanili uporabiti. Čim je zaprimilo optužnicu, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru produljilo je pritvor Veinu i Fueru zbog opasnosti da će pobjeći i bojazni da će ponaviti kažnjivo djelo. Kako je izvijestio predsjednik Županijskog suda Antun Klišmanić, pritvor u tom slučaju može vrijediti do pravomoćnosti presude, a danas ga je Izvanraspravno vijeće produljilo na dva mjeseca. Klišmanić kaže da će Županijski sud u Zadru zakazati početak glavne rasprave.

SUNJA - Norveška veleposlanica Elisabeth Waalas danas je u sunjskoj općini otvorila novouređenu ginekološku ambulantu i poljoprivredni edukacijski centar "Sjeverovac" u sklopu Programa društveno-ekonomskog oporavka područja posebne državne skrbi koji na Banovini i Kordunu provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Kako je priopćeno iz Odnosa s javnošću UNDP-a, u suradnji s tom općinom i Domom zdravlja Sisačko-moslavačke županije obnovljena je i opremljena ginekološka ambulanta koja će početi rad u sklopu ambulante opće medicine u Sunji. O važnosti tog projekta svjedoči činjenica da je velikom broju žena u sunjskoj i okolnim općinama ginekološka zdravstvena zaštita do sada bila nepristupačna jer je najbliža ginekološka ambulanta bila udaljena 40 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙