FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 29. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Glasnogovornik Haškog suda Refik Hodžić kazao je u ponedjeljak da je do raspravnog vijeća Haškog suda stigla informacija hrvatske Vlade o tome kako je general Ivan Čermak poštivao uvjete privremene slobode. "Sada je imaju i sigurno će je uzeti u obzir", kazao je Hodžić u telefonskom razgovoru iz Haaga objašnjavajući da Vijeće zbog "tehničke greške" informaciju hrvatske Vlade koja je proslijeđena nije dobilo u okviru roka koje je propisalo sudsko vijeće. Raspravno Vijeće Haškog suda u petak je suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s važenjem od 8. veljače i naredilo da se toga dana vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji .

ZAGREB - Na notu kojom Slovenija optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu prejudicira razgraničenje na moru, službeni Zagreb odgovorio je u ponedjeljak notom optužujući Ljubljanu da iskazuje težnje za hrvatskim teritorijem i najavio da će Sloveniju prijaviti Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima. Slovenija je u petak uputila prosvjednu notu kojom optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije za istraživanje tvrtki INA Zagreb poseže za Jadranskim morem a koje sljednice bivše SFRJ još nisu podijelile. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u priopćenju "oštro" prosvjeduje zbog pokušaja Slovenije da, "izravnije nego dosad, iskaže otvorenu i jasnu namjeru prisvajanja državnog područja Republike Hrvatske, odnosno područja nad kojim Republika Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju". Odluka o produljenju koncesije za istraživanje u sjevernom Jadranu "nije prejudicirala liniju razgraničenja između dvije zemlje", niti je protivna "Zajedničkoj izjavi o izbjegavanju incidenata od 10. lipnja 2005. godine", tvrdi MVPEI.

MOSTAR - U Bosni i Hercegovini više od 50.000 Bošnjaka posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske, a najveći broj ih se nalazi na području Unsko-sanske županije i Bosanske Posavine, objavio je u ponedjeljak mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske. Bošnjaci, građani BiH islamske vjeroispovijesti s hrvatskim državljanstvom imat će pravo glasovati na izborima potkraj ove godine. Za te izbore MUP Republike Hrvatske počeo je provjeru svojih državljana radi popisa birača, navodi Dnevni list. Najveći broj Bošnjaka u BiH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, prema pisanju Dnevnog lista, to su državljanstvo zatražili na temelju svojeg ratnog angažmana u postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na taj su način primali dugogodišnju skrb iz Republike Hrvatske, a zatražili su i mirovinu iz Hrvatske, dodaje Dnevni list.

BUDIMPEŠTA - Još jedan slučaj moguće ptičje gripe prisilio je mađarske vlasti da narede klanje 9.400 ptica u jugoistočnom dijelu zemlje tijekom vikenda, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo poljoprivede. Poljoprivrednici su odmah posumnjali na ptičju gripu kada su se kod gusaka starih četiri tjedna na jednoj farmi u Derekegyhazu pojavili simptomi oštećenog živčanog sustava. Mađarski veterinari uzeli su uzorke na analize ubrzo nakon pojave bolesti sumnjajući na bakterijsku infekciju. Međutim, rezultati analiza nisu potvrdili sumnju i naređeno je klanje zbog moguće ptičje gripe.

NEW DELHI - Stotine indijskih aktivista prosvjedovalo je u ponedjeljak u New Delhiu zbog namjere švicarskog farmaceutskog giganta Novartis da patentira poboljšanu verzija lijeka protiv leukemije Glivec. Novartis će na sudu pokušati poništiti odluku indijske vlade koja je zabranila patentiranje lijeka. Aktivisti se pribojavaju da, ukoliko Novartis pobijedi, milijuni pacijenata više ne bi imali pristup lijeku, a indijskim tvrtkama bi bila zabranjena proizvodnja generičkih verzija lijeka. Postoji i bojazan da bi ta pobjeda predstavljala presedan za druge farmaceutske tvrtke koje pokušavaju patentirati i najosnovnije lijekove, poput antiretrovirusnih lijekova za AIDS. U južnom gradu Chennaiu će sud odlučiti da li će prihvatiti građansku parnicu Novartisa.

SANAA - Četvrtina židovskog stanovništva jemenskog sela Al Salem u sjevernoj provinciji Saada pobjeglo je prije dva tjedna u hotel kako bi izbjegli prijetnjama gorljivih muslimana zbog prodaje alkohola, priopćio je u ponedjeljak vladin dužnosnik. Prema njegovim riječima, vlasti su oko hotela rasporedile policijske snage kako bi se zaštitilo najmanje 45 Židova koji opovrgavaju prodaju alkohola. "Ne prodajemo vino, to je propaganda", kazao je David Merhavi i objasnio da su se zbog prijetnji šijitskih muslimana sklonili u hotel.

BIŠKEK - Kirgistanski parlament glasovao je u ponedjeljak i potvrdio dugogodišnjega savjetnika predsjednika Kurmanbeka Bakijeva za novog premijera čime je završena pat-pozicija zbog koje ni ovogodišnji proračun nije donesen. Parlament je s 57 glasova za i 4 protiv imenovao privremenog ministra poljoprivrede 45-godišnjeg Azima Isabekova za premijera te siromašne zemlje srednje Azije. Bivši premijer Felix Kulov u prosincu je podnio ostavku zbog neslaganja oko ustava. Ta bivša sovjetska republika koja graniči s Afganistanom, a u kojoj su ruske i američke vojne baze, stalo je u političkim krizama otkako je nekadašnji predsjednik Askar Akajev pobjegao pred nasilnim prosvjedima nakon namještenih izbora u ožujku 2005.

ANKARA - Turski specijalci uhitili su u ponedjeljak 48 navodnih pripadnika al-Qaede, objavila je privatna televizija NTV. U nizu koordiniranih operacija, 16 osoba uhićeno je u Istanbulu, a 25 u gradu Konya u središnjem dijelu Antalije. Ostali su uhićeni u Izmiru, Kocaeli i Mardinu. Zasad nema pojedinosti o tome je li skupina planirala akcije u Turskoj ili inozemstvu. Skupina turskih vjerskih ekstremista, bliskih al-Qaedi, odgovorna je za četiri samoubilačka bombaška napada u Istanbulu u studenom 2003. godine u kojima je poginulo više od 60 osoba.

ZAGREB/PARIZ - Međuvladina skupina stručnjaka zadužena za istraživanje klimatskih promjena (IPCC) počela je u ponedjeljak u Parizu četverodnevni sastanak kojim će za svjetske čelnike pripremiti sažetak izvješća o zagrijavanju Zemlje. Oko 500 stručnjaka priprema 4. po redu izvješće što će biti objavljeno u petak, javljaju agencije o radu IPCC-a (Intergovernmental Panel on climate Change), koje su 1988. osnovali Svjetska meteorološka organizacija i Program Ujedinjenih naroda za okoliš, a na zahtjev Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta. Svoje procjene klimatskih promjena IPCC objavljuje na temelju ukupnih znanstvenih istraživanja o klimi provedenih u laboratorijima diljem svijeta.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je susjedne zemlje Kosova da podupru prijedloge o budućnosti te pokrajine koje bi UN-ov izaslanik za Kosovo Martti Ahtisaari trebao objaviti ovoga tjedna. NATO-ovi saveznici podržavaju prijedloge koje će predsjednik Ahtisaari predstaviti 2. veljače", kazao je de Hoop Scheffer. "Podupiremo rokove i vjerujemo kako je važno da to učine i sve zemlje u regiji", rekao je glavni tajnik Saveza na konferenciji za novinare održanoj s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim. De Hoop Scheffer je kazao da su mirovne snage NATO-a od 16.000 ljudi spremne djelovati dođe li do ponovljenog izbijanja nemira na Kosovu upozorivši albansku većinu i srpsku manjinu neka ne pomišljaju rješavati razmirice nasiljem.

PARIZ - Rasprave o iranskom nuklearnom programu "nisu uspjele" i jedino rješenje leži u "promjeni režima" u Teheranu, ocjenjuje bivši veleposlanik SAD-a pri UN-u John Bolton, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u francuskom dnevniku Le Monde. "Treba priznati da pregovori nisu uspjeli. Vrijeme ne radi u našu korist. Nisam siguran da to mišljenje dijele u Londonu, Berlinu i Parizu. To je pogrešno", smatra Bolton, koji je blizak predsjedniku Georgeu W. Bushu. "Jedini odgovor je da se izolira Irance na međunarodnom planu, kako na političkom tako i na ekonomskom. Dugoročno, nadam se ne predugo, jedino istinsko rješenje je promjena režima", dodaje on.

PEKING - Kina će dati povlašteni kredit afričkim zemljama u iznosu od tri milijarde dolara na trogodišnje razdoblje i u istom će razdoblju udvostručiti pomoć i odobriti kredite bez kamata, priopćio je Peking u ponedjeljak prije početka turneje predsjednika Hua Jintaoa po afričkim zemljama. U priopćenju kineskog ministarstva trgovine ističe se da ova ponuda ne nosi sa sobom niti jedan od uvjeta koje zapadne zemlje često postavljaju i koje iritiraju mnoge afričke čelnike. Krediti će uglavnom biti namijenjeni za osnovnu infrastrukturu, energetske projekte i zajedničke tvrtke. Hu će tijekom svoje turneje po Africi, koja počinje u utorak, posjetiti Kamerun, Sudan, Namibiju, Južnoafričku republiku, Sejšele, Liberiju, zambiju i Mozambik.

ŽENEVA - UN-ova agencija za zaštitu djece zatražila je u ponedjeljak 635 milijuna dolara za pomoć ženama i djeci u 33 humanitarne krize diljem svijeta. Oko petine tog iznosa, 121 milijun dolara, potreban je Sudanu, posebice regiji Darfur gdje sukob između vladinih snaga i pobunjenika prijeti životima 1,8 milijuna djece, objavio je UNICEF. Dopredsjednica te organizacije Pierette Vu Thi je novinarima u Ženevi izjavila kako je od ključne važnosti da UNICEF dobije što više novca. Zahtjev za povećanjem sredstava u 2007. godini posljedica je krize u Libanonu i drugim kriznim žarištima kao što su Čad, Somalija, Kolumbija, Gruzija i Haiti, dodala je Vu Thi.

PRAG - Karel Svoboda, jedan od najistaknutijih čeških skladatelja popularne glazbe, pronađen je mrtav u vrtu svoje vile u predgrađu Praga, objavila je u ponedjeljak policija. Glasnogovornica policije kazala je da je 68-godišnji Svoboda pronađen u vrtu svoje vile ustrijeljen i sumnja se da je riječ o samoubojstvu, o čijim se motivima zasad ništa ne zna. Svoboda je u Češkoj Republici poznat kao autor glazbe za popularne mjuzikle, filmsku glazbu i pjesme, a u susjednoj Njemačkoj proslavio se glazbom za seriju animiranog filma "Pčelica Maja."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙