FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru i jenu zadnjeg radnog dana u 2006.

LONDON, 29. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ponovno je u petak na svjetskim tržištima ojačao prema dolaru i jenu, poduprt raširenim očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) u 2007. nastaviti kampanju podizanja kamatnih stopa.
LONDON, 29. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ponovno je u petak na svjetskim tržištima ojačao prema dolaru i jenu, poduprt raširenim očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) u 2007. nastaviti kampanju podizanja kamatnih stopa.

Euro je tako do podneva blago ojačao prema dolaru, za 0,1 posto, dosegnuvši razinu od 1,3164 dolara.

Europska je valuta ojačala i prema jenu, za 0,2 posto, pa se njome trgovalo po 156,60 jena, te prema britanskoj funti, dosegnuvši razinu od 0,6712 funte.

Tečaj dolara prema jenu ostao je pak nepromijenjen, zadržavši se na razini od 118,91 jena.

Euro je crpio potporu iz neočekivano snažnog podatka o likvidnosti u eurozoni u studenom te iz izjave člana upravnog vijeća Europske središnje banke Yvesa Merscha da su kamatne stope u eurozoni i dalje vrlo niske, što je potpirilo očekivanja o daljnjem smanjivanju razlike između kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni.

Tako je godišnja stopa rasta novčane ponude M3 u eurozoni u studenom poskočila na 9,3 posto u odnosu na 8,5 posto u listopadu. Analitičari su očekivali stopu rasta od 8,6 posto.

Nasuprot tome, neočekivano solidan podatak o prodaji kuća u SAD-u u studenom, rast povjerenja američkih potrošača u prosincu na najvišu razinu u proteklih osam mjeseci i indeks industrijske proizvodnje na području Chicaga nisu uspjeli prigušiti očekivanja da bi usporavanje rasta američkog gospodarstva moglo prisiliti središnju američku banku Fed da u 2007. počne spuštati kamatne stope.

"Očekivanja o podizanju kamatnih stopa u eurozoni početkom sljedeće godine i dalje su aktualna. Podaci o novčanoj ponudi M3 uvelike su nadmašili očekivanja i poduprijet će tu procjenu. Smatram da ćemo i sljedećeg tjedna svjedočiti rastu tečaja eura prema dolaru", ustvrdio je Adam Cole iz RBC Capital Marketsa.

Pad tečaja dolara prema euru usporen je u petak, posljednjeg radnog dana ove godine, na svjetskim tržištima nakon što su najnoviji pokazatelji iz SAD-a sugerirali da je američko gospodarstvo u boljem stanju no što se procjenjivalo.

U ovoj je godini euro ojačao prema dolaru 11, a prema jenu 12 posto, zahvaljujući stagnaciji kamatnih stopa u SAD-u u razdoblju od sredine godine i njihovom vjerojatno tek postupnom podizanju u Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙