FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču počinje u svibnju

ZAGREB, 17. siječnja 2007. (Hina) - Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču počet će 7. svibnja, objavio je u srijedu Haški sud.
ZAGREB, 17. siječnja 2007. (Hina) - Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču počet će 7. svibnja, objavio je u srijedu Haški sud.

General Gotovina optužen je u lipnju 2001., a generali Čermak i Markač u ožujku 2005. za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv srpskog civilnog stanovništva tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995. Čermak i Markač su se odmah nakon objave optužnice dobrovoljno predali ICTY-u, a od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja. Gotovina je nakon četiri i pol godine provedene u bijegu uhićen u Španjolskoj 7. prosinca 2005., a u pritvoru Haškog suda je od 10. prosinca 2005.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je u listopadu prošle godine odluku prvostupanjskog vijeća o spajanju postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u zajedničko suđenje.

Sva trojica generala pred Haškim sudom odbacila su optužbe za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutne postupke, što su prema optužnicama počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, kako bi se prisilno i trajno uklonilo srpsko stanovništvo iz do tada okupiranog područja Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙