FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 26. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u intervjuu tv mreži RAI 3 decidirano je odbio svaku mogućnost mijenjanja Osimskih sporazuma naglašavajući da glede tih međunarodnih ugovora Italije i bivše Jugoslavije otvorenih pitanja više nema jer su "ta pitanja riješena", doznaje se u Uredu predsjednika. ANSA je u petak najavila ekskluzivni Mesićev intervju koji će biti emitiran u subotu na RAI 3. Predsjednik je govorio o temama vezanim uz europsku budućnost RH, ali se posebno zadržao na bilateralnim talijansko-hrvatskim odnosima i pomirbi. Šefovi država nemaju se zbog čega miriti jer nisu ni posvađani, već u trima državama treba prihvatiti određene povijesne činjenice, rekao je Mesić i osudio zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije krajem 2. svjetskog rata. Naglasio je da su ti zločini osveta za ono što je godinama radila armada fašističke Italije, te da bi današnja Italija i to trebala priznati.

ZAGREB - Hrvatski novinar Domagoj Margetić, optužen za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), izjavio je u petak u Zagrebu kako je spreman na štrajk glađu do smrti bude li mu idućega tjedna ICTY odredio zatvorsku kaznu za to kazneno djelo. "Vratit ću se iz Haaga ili kao slobodan čovjek ili će me donijeti u lijesu", rekao je Margetić na konferenciji za novinare. Rekao je da je od neimenovanog izvora u Tajništvu suda doznao je da će mu 7. veljače biti izrečena zatvorska kazna zbog objave popisa 102 zaštićena svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću. Raspravno vijeće je u odluci o zakazivanju sjednice navelo da je "u interesu pravde da optuženi bude osobno nazočan izricanju presude", a iz Tajništva mu je sugerirano da ponese osobne stvari.

SUBOTICA - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar (DSHV) Petar Kuntić koji je na nedjeljnim srbijanskim izborima bio na izbornoj listi Demokratske stranke (DS), bit će zastupnik u Skupštini Srbije, potvrđeno je iz vrha DS-a. "Lista budućih zastupnika još nije završena ali će Kuntić sigurno biti član novog saziva Skupštine Srbije", izjavio je u petak za Hinu član Predsjedništva Demokratske stranke Oliver Dulić. Petar Kuntić nije želio komentirati informaciju ističući da će svoje konkretne planove iznijeti kada DS službeno priopći takvu odluku. Predsjednik DSHV-a kao predstavnik hrvatske manjine u Srbiji bio je jedan od 250 kandidata za zastupnika na izbornoj listi Demokratske stranke Borisa Tadića.

BEOGRAD - Predstavnici Europske unije izjavili su u petak u Beogradu da su vrata EU otvorena za Srbiju i pozvali na što skorije formiranje nove vlade koja bi mogla nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU. Kako se navodi u priopćenju iz ureda predsjednika Srbije Borisa Tadića, predstavnici EU-a su u razgovoru izrazili nadu da će Srbija i dalje biti konstruktivan partner u procesu pregovora o budućem statusu Kosova. Predsjednik Tadić je, prema priopćenju, naglasio da će učiniti sve kako bi bila formirana vlada koja će Srbiju povesti dalje u europske i euroatlantske integracije.

BRUXELLES - Zemlje članice NATO-a izrazile su u petak u Bruxellesu punu potporu posebnom izaslaniku UN-a za rješavanje konačnog statusa Kosova Marttiju Ahtisaariju, koji je isti dan u Beču upoznao Kontaknu skupinu za Kosovo sa svojim prijedlogom. To je potvrdio glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. U sjedištu NATO-a održana su u petak dva sastanka, prvo su se sastali šefovi diplomacija 26 zemalja članica a na drugom sastanku su im se pridružili ministri vanjskih poslova zemalja koja sudjeluju u misiji NATO-a u Afganistanu ISAF. Scheffer je rekao da ministri nisu razgovarali o pojedinostima Ahtisaarijeva prijedloga, ali su mu dali punu podršku.

BEČ - Glavni pregovarač Ujedinjenih naroda za Kosovo Martti Ahtissari predstavio je u petak u Beču svoj prijedlog za rješenje statusa Kosova Kontaktnoj skupini za Kosovo, u kojoj su predstavnici Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, SAD-a i Rusije, a sastanak je održan iza zatvorenih vrata tako da sadržaj prijedloga nije objavljen. Za tjedan dana Ahtisaari će službeno predstaviti svoj prijedlog rješenja statusa Kosova Prištini i Beogradu. Iz diplomatskih izvora saznaje se da Kosovo može računati na neku vrstu uvjetne neovisnosti te da će ostati pod međunarodnim nadzorom i nakon određivanja njegova statusa, a ulogu UN-a u toj pokrajini postepeno će preuzeti civilna misija Europske unije.

LJUBLJANA - Dvije najjače oporbene stranke u slovenskom parlamentu zatražile su održavanje izvanredne sjednice o kupovini 135 oklopnih vozila finske kompanije "Patria" jer smatraju da je ugovor štetan i zbog toga što dio vozila nema potrebnu opremu. Liberalni demokrati (LDS) i Socijalni demokrati (SD) objavili su u petak da su već počeli sakupljati potrebne potpise zastupnika za održavanje sjednice na kojoj očekuju objašnjenje ministra obrane Karla Erjavca. Zastupnik LDS-a Anton Anderlič, koji je i predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, pregledao je tajne dijelove ugovora s "Patrijom", i na konferenciji za novinare u petak izjavio da je dio oklopnih vozila na osam kotača ugovoren bez potrebne opreme i satelitske navigacije, te da će zato ona biti neuporabiva bez dodatnih troškova.

RIM - Vođa talijanskog oporbenog desnog centra i bivši premijer Silvio Berlusconi najavio je da će ga na čelu koalicije, koja bi se trebala ujediniti u jedinstvenu stranku, zamijeniti bivši ministar vanjskih poslova i čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini, objavile su u petak talijanske agencije. Berlusconi je ponovio potrebu stvaranja jedinstvene stranke desnog centra, što je ideja koju je pokrenuo prije više od godinu dana, a sada je prvi puta kazao tko bi ga na čelu te stranke trebao zamijeniti. "Mislim da je najugledniji kandidat koji me može naslijediti na čelu buduće jedinstvene stranke umjerenih Gianfranco Fini, koji se također zauzima za stvaranje te stranke", rekao je čelnik pokreta Naprijed Italijo Silvio Berlusconi u četvrtak navečer.

ZAGREB - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da su planovi Washingtona za razmještanje elemenata američkog obrambenog proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj "korak u krivom smjeru" koji može ugroziti globalnu sigurnost. "Mi smatramo da su planovi za postavljanje američkog proturaketnog štita u Europi korak u krivom smjeru koji će imati negativne posljedice za međunarodnu sigurnost", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminin, a objavljeno je na Internet stranici ministarstva. "Uspostava američke anti-raketne baze u Europi nije ništa drugo nego pokušaj prerazmještanja vojne nazočnosti SAD-a u regiji", istaknuo je.

ZAGREB/JERUZALEM - Dužnost predsjednika Izraela od četvrtak obnaša predsjednica parlamenta Dalia Itzik, koja je tako postala prva žena u povijesti Izraela na predsjedničkoj funkciji, a nju će, u slučaju izbivanja iz zemlje zamijeniti potpredsjednik Kneseta Druz Majallie Whbee, zastupnik Kadime, pišu u petak izraelske novine. Odbor izraelskog parlamenta u četvrtak je odobrio zahtjev predsjednika Moshe Katsava za odlaskom na dopust nakon što je ured državnog tužitelja iznio nacrt optužnice koja predsjednika tereti za navodno silovanje i neprimjereno seksualno ponašanje. Prema izraelskom zakonu u slučaju kada predsjednik ne obnaša svoje dužnosti, mijenja ga predsjednik Kneseta, odnosno Dalia Itzik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙