FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Turska: dobre političke odnose dopuniti razvojem gospodarskih

ISTANBUL, 26. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Turska imaju dobre političke odnose, bez otvorenih pitanja, no oni nisu primjereno praćeni gospodarskom suradnjom koja ima izniman potencijal rasta, zaključak je koji se nameće kao rezultat posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Turskoj.
ISTANBUL, 26. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Turska imaju dobre političke odnose, bez otvorenih pitanja, no oni nisu primjereno praćeni gospodarskom suradnjom koja ima izniman potencijal rasta, zaključak je koji se nameće kao rezultat posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Turskoj.

Kao područja suradnje posebno su istaknuti brodogradnja, energetika i turizam te mogućnosti sudjelovanja hrvatskih tvrtki u modernizaciji turskih željeznica i uspostavi tramvajskog gradskog prometa.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a u njemu sudjeluju predstavnici 26 hrvatskih tvrtki te gospodarskih institucija - Hrvatske gospodarske komore, HUP-a, HBOR-a, Agencije za promicanje izvoza i ulaganja i Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Jučer je izaslanstvo boravilo u Ankari, a današnji razgovori i susreti vode se u Istanbulu, gdje je održan sastanak Hrvatsko - turskog poslovnog vijeća.

Hrvatska želi povećati ali i izmijeniti strukturu robne razmjene s Turskom, ističe ministar Vukelić, odnosno povećati izvoz na tursko tržište. U nekoliko narednih godina robna razmjena s Turskom mogla bi sa sadašnjih tristotinjak milijuna dosegnuti milijardu dolara godišnje.

Područja kroz koja bi to moglo biti ostvareno su sudjelovanje hrvatskih tvrtki u modernizaciji turskih željeznica i uspostavi tramvajskog gradskog prometa u turskim gradovima.

U ta područja Turska u narednih nekoliko godina planira uložiti milijardu i pol dolara, pa predsjednik Uprave TZV-a Gredelj Marijan Drempetić, primjerice, ističe da će njegova tvrtka gotovo sigurno dogovoriti neke poslove u Turskoj.

S turske strane, najveći interes iskazan je za zajedničke projekte u brodogradnji, energetici i turizmu. Posebno zanimljivim područjima Turci drže gradnju jahti u hrvatskim brodogradilištima.

U energetici, pak, otvaraju se brojne mogućnosti za plasman postrojenja proizvedenih u Hrvatskoj, za opremu hidroelektrana koje Turska ima u planu graditi narednih godina.

Hrvatski i turski gospodarstvenici istaknuli su i mogućnosti plasmana turskih roba na europsko tržište kroz hrvatske luke, kao i u zajedničke nastupe na tržištima Bliskog i Srednjeg istoka te u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza kao i u plasmanu turskih roba, u suradnji s Hrvatskom, u zemlje CEFTA-e.

Sve su to bile teme današnjeg sastanka Hrvatsko - turskog poslovnog vijeća, u organizaciji DeiK-a, nakon kojeg su uslijedili međusobni razgovori hrvatskih i turskih tvrtki.

Potpisan je i sporazum o suradnji između hrvatske i turske udruge poslodavaca metalske industrije u razvijanju industrijskih klastera jugoistočne Europe.

Tijekom dana, predviđen je i susret ministra Vukelića s gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbasem, nakon kojeg završava službeni dio posjeta.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙