FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: brojne mogućnosti suradnje Hrvatske i Turske

ANKARA, 25. siječnja 2007. (Hina) - Radni dio posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Turskoj počeo je danas susretom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića s turskim ministrom industrije i trgovine Alijem Coskunom.
ANKARA, 25. siječnja 2007. (Hina) - Radni dio posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Turskoj počeo je danas susretom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića s turskim ministrom industrije i trgovine Alijem Coskunom.

Kako je nakon sastanka izjavio ministar Vukelić svom turskom kolegi predložio je što bržu uspostavu međudržavne radne skupine za industriju kako bi što prije započeo rad na zajedničkim projektima.

Prilika za takve projekte ima dosta, kaže Vukelić, posebno u sektorima drvne industrije, tekstila, prehrambene industrije, farmaceutike i energetike.

Posebno točke razgovora s ministrom Coskunom bile su i mogućnost korištenja Luke Rijeka za plasman turske robe na europska tržišta kao i mogućnosti turskih ulaganja u hrvatski turizam. Razmotrena je i suradnja na angažmanu hrvatskih tvrtki u proizvodnji cjepiva za tursko tržište.

Posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Turskoj nastavljen je Vukelićevim susretom s predstavnicima Unije turskih komora za vanjsku trgovinu te skupom "Mogućnosti gospodarske suradnje i ulaganja" na kojem svoju priliku za uspostavu suradnje s turskim partnerima traže predstavnici 26 hrvatskih tvrtki iz područja tekstilne industrije, energetike, brodogradnje, trgovine, farmaceutike i drugih područja.

Na Forumu je predstavljen i hrvatski privatizacijski portfelj posebno u turističkom sektoru kao i mogućnosti ulaganja u neke veće hrvatske tvrtke poput šibenskog TLM-a.

Po završetku poslovnog Foruma ministar Vukelić istaknuo je da je više nego zadovoljan njegovim tijekom i rezultatima.

Turska strana, rekao je, izrazila je izuzetnu spremnost i želju za jačanje gospodarske suradnje. Najveći interes, dodao je, iskazali su za suradnju u brodogradnji, transportu roba preko hrvatskih luka, vojnoj industriji i modernizaciji željeznice.

Turski partneri, rekao je Vukelić, pozvali su hrvatske gospodarstvenike na sudjelovanje u natječajima za izgradnju i obnovu turskih željeznica kao i na sudjelovanje u izgradnji tramvajske mreže u 18 turskih gradova. U ta područja, kaže Vukelić, Turska planira u budućem srednjoročnom razdoblju investirati 1,5 milijardi dolara.

Turski ministar Ali Coskun potvrdio je turski interes za suradnju u brodogradnji, energetici te vojnoj industriji te tekstilu, strojogradnji i građevinarstvu. Kao područje koje je najzanimljivije turskim ulagačima u Hrvatskoj istaknuo je turizam.

Za danas je predviđen u susret Vukelića s turskim ministrima energetike i prirodnih resursa, rada i socijalne skrbi te s gradonačelnikom Ankare.

Nakon Ankare izaslanstvo večeras putuje u Istanbul. Tamo će se sutra održati Gospodarski forum i nekoliko bilateralnih susreta ministra Vukelića i suradnika s turskim partnerima.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙