FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 26. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u petak u sjedištu Saveza u Bruxellesu na izvanrednom sastanku na kojem će glavne teme biti Afganistan i Kosovo. Sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a pridružit će se tijekom dana i ministri vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu (ISAF). Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Američka državna tajnica Condoleezza Rice, na čiji se inicijativu sastanak održava, izjavila je u četvrtak da će predsjednik George W. Bush zatražiti od američkog Kongresa dodatnih 10,6 milijarda dolara za sigurnost i obnovu Afganistana.

WASHINGTON - Priče o Anni Frank, Oscaru Schindleru i Hrvatima koji su spašavali Židove tijekom II. svjetskog rata ponovo su ispričane ovoga tjedna na seminaru o Holokaustu za hrvatske nastavnike, kako bi im se pomoglo da to razdoblje uspješno predstave svojim učenicima, piše International Herald Tribune. "Učimo povijest Holokausta od A do Ž, produbljeno", izjavila je Stanlee Stahl iz Židovske zaklade za pravednike, jednog od organizatora seminara. Cilj seminara je "kvalitetnija i djelotvornija poduka" o nacističkom pokušaju da se eliminira cijeli jedan narod, dodala je Stahl. Agencija Associated Press, čije je pisanje u četvrtak prenio IHT, navodi kako je taj međunarodni skup "još jedan pokazatelj spremnosti Hrvatske da se suoči s događajima iz II. svjetskog rata kada je pronacistička marionetska vlast poubijala stotine tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista".

WASHINGTON - Deseci tisuća mirovnih aktivista okupit će se u subotu u Washingtonu na antiratnom skupu koji bi mogao biti među najvećima od početka rata u Iraku 2003. godine, najavili su organizatori, prenosi u petak američki tisak. Prosvjedni skup na Nacionalnoj promenadi u središtu Washingtona i mimohod koji će proći blizu zgrade Kongresa na Capitol Hillu, predstavlja odgovor antiratnog pokreta u SAD-u na govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i najavu slanja dodatanih 21.000 američkih vojnika u Irak. Politika predsjednika Busha je "borba, rat, okupacija, smrt, razaranje, destrukcija i trošenje naših poreznih dolara", izjavila je Leslie Cagan, nacionalne koordinatorica "Ujedinjenih za mir i pravdu", krovne udruge koja je jedna od glavnih organizatora subotnjeg prosvjeda.

BAGDAD - Petnaest osoba smrtno je stradalo a 35 ih je ozlijeđeno u petak u eksploziji bombe na tržnici kućnih ljubimaca u središtu Bagdada, prema najnovijim podacima sigurnosnih službi. "Bomba kućne izrade eksplodirala je na tržnici kućnih ljubimaca u Al-Ghazelu, u središtu Bagdada, usmrtivši 15 osoba i ranivši 35", priopćio je izvor službi sigurnosti. Tijela šest osoba ubijena mecima također su otkrivena u petak ujutro u središnjoj četvrti Allawi, na zapadnoj obali Tigrisa, blizu ulice Haifa gdje su se irački i američki vojnici sukobili u srijedu s pobunjenicima, priopćile su sigurnosne službe. Više od 150 osoba ubijeno je ovog tjedna u Bagdadu.

ZAGREB - Pokazivanjem svoje vojne sile, a usporedo s njom i bogate kulturne baštine, Indija u petak slavi 58. Dan republike, dok u istočnoj saveznoj državi Orissi traju neredi, javljaju svjetske agencije. Maoistički pobunjenici aktivirali su mine koja je ubila jednog, a ranila drugoga pripadnika paravojnih snaga u selu Talkaiju, objavila je agencija IANS, a prenosi dpa. Indija svake godine 26. siječnja slavi Dan republike u znak sjećanja na dan kad je 1950. usvojen ustav. Glavna proslava održana je u New Delhiju. Parada je išla avenijom Rajpath koja povezuje predsjedničku palaču i spomenik Vrata Indije. Reuters javlja da su u državi Asam ulice prazne zbog bojkota, a u glavnome kašmirskom gradu Srinagaru gerilci su pozvali na opći štrajk pa trgovine i tvrtke ne rade.

ZAGREB - Haški sud (ICTY) zakazao je za 7. veljače izricanje presude novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštivanje suda počinjeno objavom imena zaštićenih haških svjedoka. Raspravno vijeće u odluci o zakazivanju sjednice, donesenoj u četvrtak, navodi da je "u interesu pravde da optuženi bude osobno nazočan izricanju presude". Margetić je optužen zbog objave popisa 102 zaštićena haška svjedoka između 7. srpnja i 2. kolovoza prošle godine na svojoj internetskoj stranici. Radi se o osobama koje su svjedočile na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću, a popis je Margetić dobio kao dokazni materijal u okviru drugog postupka koji se protiv njega vodio. Tužiteljstvo je na suđenju tvrdilo da je novinar znao i bio svjestan da krši nalog Haškog suda te da su dokumenti bili jasno označeni kao povjerljivi. Obrana je tvrdila da nije znao da krši nalog ili je barem bio u opravdanoj zabludi da čini nešto što je dozvoljeno.

DAVOS - Kampanje cijepljenja u siromašnim zemljama omogućile su spašavanje života 2,3 milijuna djece, ocijenila je u petak Svjetska alijansa za cjepivo i imunitet (GAVI) na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu. "Cjepiva čine čuda", kazao je na konferenciji za tisak američki milijarder Bill Gates čija zaklada podržava Alijansu GAVI. Alijansa je objavila da je cijepila 138 milijuna djece protiv različitih bolesti od svog osnutka u Davosu 2000. godine. "GAVI i njegovi partneri upravo ostvaruju veliku promjenu u području dječjeg zdravlja", kazala je Melinda Gates, supruga osnivača Microsofta. "Sedamdeset tri posto djece rođene u Africi sad je cijepljeno", kazao je Julian Lob-Levyt, glavni tajnik alijanse GAVI. Zaklada Bill i Melinda Gates uplatila je 1,5 milijardi dolara GAVI-ju i obećala je dati više.

ISLAMABAD - Bombaš samoubojica ubio je u petak sebe i zaštitara pred hotelom Marriott u glavnom gradu Pakistana Islamabadu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Na mjestu događaja ostala je olupina raznesenog automobila i komadi ljudskog mesa rasuti po asfaltu. U napadu je ozlijeđeno najmanje šestoro ljudi, kažu u ministarstvu. Marriott je jedan od glavnih hotela u Islamabadu u kojem najčešće odsjedaju strani diplomati i poslovni ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙