FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 25. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila prijedlog deklaracije o svom djelovanju u okviru ustanova Europske unije u prvoj polovici 2008. godine, kad će predsjedati Unijom, te okvire djelovanja u ovoj godini. Posebnu pozornost u vrijeme svog predsjedanja EU-om Slovenija će posvećivati procesu institucionalne reforme i raspravama o sudbini ustavnog ugovora, izjavio je nakon sjednice Janez Lenarčič, državni tajnik za europske poslove. Slovenija je među prvima ratificirala Europski ustav, pa će se zauzimati za nastavak procesa njegove ratifikacije i aktivno sudjelovati u traženju rješenja za učinkovito širenje EU-a, navodi se u prijedlogu. Slovenija će se zauzimati i za napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i Turskom i za određivanje datuma za početak pregovora s Makedonijom, rekao je Lenarčič.

LJUBLJANA - Slovenska policija zanijekala je u četvrtak tvrdnje pučkog pravobranitelja Matjaža Hanžeka da je dva mjeseca protuzakonito onemogućavala slobodno kretanje iseljene romske obitelji Strojan dok je ona boravila u izbjegličkom centru u Postojni, te da je evidentirala i pratila njihove posjetitelje, među kojima i novinare koji su pratili taj slučaj. Kako je na konferenciji za novinare izjavio ravnatelj policije Jože Romšek, policija je izvodila zakonite postupke poput promatranja, ograničenja kretanja i zabranu pristupa, koristeći pri tom uniformirane policajce i službenike u civilu, ali se nije radilo o tajnom praćenju jer takve mjere može odobriti samo ministar unutarnjih poslova uz odobrenje suda ako se istražuje kazneno djelo.

LJUBLJANA - Slovenija neće zabraniti uvoz peradi iz Mađarske, gdje su ovih dana zabilježeni slučajevi ptičje gripe H5N1 na manjem broju gusaka na farmi u istočnom dijelu zemlje. Kako je za Slovensku televiziju izjavio glasnogovornik slovenske veterinarske uprave Matjaž Emeršič, za Sloveniju kao dio Europske unije vrijede pravila zajedničkog tržišta po kojima takve mjere proglašava Europska komisija, a Bruxelles je zadovoljan kako je na pojavu ptičje gripe reagirala Mađarska i do sada se nije odlučio na zabranu prometa mađarske peradi. U Sloveniji ove godine nisu zabilježeni slučajevi ptičje gripe, a veterinarska uprava navodi da je i dalje na snazi lanjski pravilnik o postupcima za slučaj da se ptičja gripa pojavi.

SARAJEVO - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i misija OESS-a u toj zemlji pozvali su predstavnika OESS-a za slobodu medija Miklosa Harasztija da posjeti BiH i donese sud o tome u kakvoj se situaciji nalaze mediji u toj zemlji, objavljeno je u četvrtak u Sarajevu. U zajedničkom priopćenju OHR-a i misije OESS-a navodi se da je niz zbivanja proteklih dana izazvao zabrinutost za poziciju javnih medija. Posebice se podsjeća na odluku vlade Republike Srpske (RS) da bojkotira rad državne televizije BHT 1 kao i na odluku ureda predsjednika RS da novinarima te televizije zabrani sudjelovanje na konferenciji za novinstvo.

SARAJEVO - Rusija se protivi zadržavanju Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) i želi da on što prije bude zatvoren jer se stanje u toj zemlji dovoljno stabiliziralo, izjavio je u četvrtak ruski veleposlanik u Sarajevu Konstantin Šuvalov. U izjavi dostavljenoj medijima navedeno je da su provedba općih izbora, uspostava novih tijela državne vlasti te stabilno stanje dovoljni argumenti za odluku o tome kako je prestala potreba za korištenje instrumenata vanjskog upravljanja tom državom. Ruska je vlada time reagirala na najavu sadašnjeg visokog predstavnika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga da će Vijeću za provedbu mira (PIC) preporučiti produljenje mandata OHR-a i nakon 30. lipnja.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Agim Ceku izrazio je u četvrtak razočaranje jučerašnjom rezolucijom Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe u kojoj se ne spominje uvjetna neovisnost Kosova što, po njegovim riječima, znači da neke europske države još ne žele prihvatiti neovisnost Kosova. "To je loša poruka za Kosovo. Time se dokazuje da Europa nema hrabrosti za donošenje teških odluka", rekao je Ceku i dodao da vjeruje da se rezolucijom nije htjelo prejudicirati rješenje za Kosovo s obzirom na to da glavni pregovarač UN-a Martti Ahtisaari uskoro treba predstaviti svoj prijedlog rješenja.

JERUZALEM - Odbor izraelskog parlamenta u četvrtak je odobrio zahtjev predsjednika Moshe Katsava za odlaskom na dopust nakon što je ured državnog tužitelja iznio nacrt optužnice koja predsjednika tereti za navodno silovanje i neprimjereno seksualno ponašanje. Odbor je s 13 glasova za i 11 protiv izglasao Katsavu "privremenu nesposobnost" u trajanju od tri mjeseca, čime se štiti institucija predsjednika države dok državni tužitelj Menachem Mazuz ne odluči hoće li zatražiti kazneni progon i suđenje protiv jednog izraelskog predsjednika, što bi bio slučaj bez presedana. Dužnost predsjednika obnašat će predsjednica parlamenta Dalia Itzik i tako postati prva žena u povijesti Izraela na predsjedničkoj dužnosti.

ZAGREB - Ruski dužnosnici u četvrtak kažu da ih nedostatak suradnje s Gruzijom sprečava u otkrivanju zemlje izvora urana koji je prodavao jedan ruski građanin, prenose agencije. Taj uran, prikladan za proizvodnju nuklearnog oružja, prošlu je zimu konfisciran u Gruziji uz pomoć agenata CIA-e i FBI-ja koji su pozvani u Gruziju na zahtjev lokalnih vlasti, objavio je New York Times pozvavši se na gruzijske izvore. Zaplijenjena je količina bila mala, stotinu grama, a prodavala se za milijun dolara, ali Oleg Hinsagov, muškarac uhićen u pokušaju prodaje rekao je da kod kuće u Vladikavkazu u Rusiji ima još dva do tri kilograma.

BEIRUT - Četiri su osobe ubijene u četvrtak tijekom sukoba suprotstavljenih studentskih skupina odanih vladi i oporbi na sveučilištu u Beirutu, izvijestila je televizija pod upravom oporbe. Televizija je izvijestila da su dvojica mrtvih studenata pristaše oporbe, odnosno Hezbolaha i Amala, izvijestio je NBN. Prema izvorima iz sigurnosnih službi u sukobima između pristaša oporbe i snaga vjernih vladi ranjeno je 35 osoba. Oporba je u četvrtak pokrenula prosvjede koji su blokirali gotovo cijelu zemlju. Oporba traži pavo na veto u vladi i prijevremene izbore kako bi srušila kabinet premijera Fuada Siniore.

KABUL - Afganistan, Pakistan i NATO-ve Međunarodne snage za sigurnost (ISAF) u četvrtak su u Kabulu otvorili zajednički centar za razmjenu obavještajnih podataka iz kojega će koordinirati borbu protiv talibanskih ustanika. Bio je to "povijesni dan za Operaciju trajna sloboda", američku operaciju protiv terorizma i pobunjenika, rekao je novinarima na svečanom otvaranju vodeći ISAF-ov zapovjednik general David Richards. Centar je otvoren u trenutku kad afganistanski dužnosnici optužuju Pakistan da neki elementi pakistanske obavještajne službe pomažu u obuci talibanskih pobunjenika koji prelaze propusnu granicu i napadaju afganistanske i međunarodne snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙