FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davos: Zemlje u razvoju najviše trpe od klimatskih promjena

DAVOS, 25. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvoju trpe najteže posljedice klimatskih promjena, i ne bi trebale plaćati za problem koji su izazvale uglavnom bogate zapadne zemlje, rekli su u četvrtak u švicarskom Davosu stručnjaci i dužnosnici.
DAVOS, 25. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvoju trpe najteže posljedice klimatskih promjena, i ne bi trebale plaćati za problem koji su izazvale uglavnom bogate zapadne zemlje, rekli su u četvrtak u švicarskom Davosu stručnjaci i dužnosnici.

Čelnici zemalja u razvoju pozvali su na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) - koji je u švicarskom zimovalištu okupio oko 2,400 vodećih svjetskih gospodarstvenika, političara i stručnjaka - zemlje Zapada na odgovorniji odnos prema emisiji stakleničkih plinova odgovornih za globalno zagrijavanje. Najveći dio te emisije dolazi od automobila i tvornica u razvijenim zemljama zapadne Europe i SAD-a.

Zemlje u razvoju su također naglasile svoje pravo na gospodarski razvoj čak i usprkos činjenici da bi on doveo do porasta emisije štetnih plinova.

"Mi, milijarda ljudi, trošit ćemo puno roba i usluga, što će stvoriti dodatnu emisiju. Trebat ćemo tehnologiju, trebat ćemo novac", rekao je Sunil Bharti Mittal, čelnik indijske tvrtke Bharti Enterprises.

Prvog dana WEF-a u srijedu, anketirani sudionici Foruma rekli su da vjeruju kako će klimatske promjene imati najveći utjecaj na svijet u predstojećim godinama. Oni su isto tako kazali da je to pitanje jedno od onih kojima politički čelnici pridaju najmanje pažnje.

Direktorica britanskog Oxfama Barbara Stocking rekla je da su siromašni posebno pogođeni zahtjevima za smanjenje korištenja fosilnih goriva koje izazivaju globalno zatopljenje.

Oni su isto tako najranjiviji na posljedice promjene klime, uključujući nepravilne obrasce padalina koji izazivaju suše i poplave. Klimatske promjene izazvale su posljednjih godina brojne probleme u poljoprivredi većeg dijela Afrike, kao i u Afganistanu, Haitiju i u drugim siromašnim područjima svijeta.

"Već smo vidjeli da učinci klimatskih promjena najteže pogađaju siromašne", rekla je Stocking u Davosu, dodajući da bi bogati trebali dati siromašnima "velike svote novca" kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena.

Ona je isto tako rekla da bi bogate zemlje trebale dopustiti siromašnima razvoj industrije i stvaranje bogatstva bez nametanja striktnih ograničenja emisija stakleničkih plinova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙