FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

WASHINGTON - Demokratska stranka u utorak je oštro napala ratnu politiku predsjednika Georgea W. Busha, pozivajući da ga nakon "lakoumnog" ulaska u rat i upadanja u predvidljivu zbrku, učini hitan zaokret prema diplomatskom okončanju krvavog sukoba u Iraku. Senator Jim Webb je u odgovoru Demokratske stranke na Bushov govor o stanju nacije kazao da je predsjednik Bush lakoumno odveo SAD-e u taj rat. Ocijenio je da je zanemario upozorenja savjetnika za nacionalnu sigurnost u vrijeme Zaljevskog rata, zapovjednika združenog stožera... i mnogih drugih s velikom iskustvom u pitanjima nacionalne sigurnosti. Senator Webb, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, čiji se sin bori u Iraku, naglasio je kako "većina Amerikanaca više ne podržava način na koji se vodi rat u Iraku, niti to podržava većina u vojsci".

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Skoplju, sudjelovala je u srijedu na prvom sastanku Zajedničkog odbora za provedbu Sporazuma o suradnji između Makedonije i Hrvatske u okviru približavanja i pristupanja EU. Prvi sastanak Zajedničkog odbora predstavlja korak naprijed u odnosima Republike Hrvatske i Republike Makedonije, ocijenila je ministrica Grabar-Kitarović, kako u pogledu bolje koordinacije suradnje pojedinih resornih ministarstava tako i u pogledu procesa približavanja i pristupanja EU. Suradnja između Hrvatske i Makedonije na mnogim se područjima vrlo dobro razvija, istaknula je ministrica.

PRIŠTINA - Kosovo s nezapamćenim zanimanjem očekuje objavljivanje paketa mjera o budućem statusu Kosova posebnog predstavnika UN-a Maartija Ahtisaarija, gotovo osam godina nakon okončanja rata, a svi mediji u Prištini u srijedu kao udarnu vijest objavljuju najavu njegova dolaska 2. veljače i predaju prijedloga o statusu kosovskoj strani. Prištinski dnevnici na albanskome prenose u srijedu i riječi njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera i visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, koji su u utorak izrazili uvjerenje da Rusija neće primijeniti veto kako bi blokirala odluku o statusu Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a.

SARAJEVO - Najava kako će Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) nastaviti funkcionirati i nakon 30. lipnja, kada je bilo najavljeno njegovo zatvaranje, izazvala je potpuno oprečna reagiranja domaćih političara, prenose u srijedu lokalni mediji. Christian Schwarz-Schilling u utorak je potvrdio kako se sprema predložiti Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC) donošenje odluke o produženju mandata OHR-a koji bi imao najveći dio sadašnjih širokih ovlasti, uključujući mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanja zakona. Najava Schwarza-Schillinga praktično ispunjava očekivanja bošnjačkih i hrvatskih političara koji su proteklih mjeseci otvoreno tražili ostanak OHR-a i zadržavanje njegove intervencionističke uloge. Za razliku od njih, političari bosanskih Srba uglavnom su iskazali nezadovoljstvo najavom ostanka OHR-a.

ZAGREB - Dio Europe, od Austrije, Francuske, Njemačke, Švicarske do Španjolske zahvatilo je u srijedu snježno nevrijeme, a agencije javljaju o otkazanim letovima, zametenim cestama i zatvorenim školama. Cestovni i zračni promet u južnoj Njemačkoj uvelike je poremećen zbog velikih snježnih padalina. Tristotinjak kamiona ostalo je u noći s utorka na srijedu blokirano na cestama na jugu Austrije, dok je 12.000 kuća ostalo bez električne energije. Do prekida električne energije došlo je i u francuskim središnjim pokrajinama Auvergne i Lomousin gdje je bez struje trenutačno oko 100.000 ljudi. Snijeg je prekrio i švicarski Davos gdje se upravo održava godišnji Svjetski gospodarski forum.

BEJRUT - Bejrut, kao i ostatak Libanona, u srijedu se polako vraćao uobičajenim aktivnostima, nakon jednodnevnog općeg štrajka organiziranog na poziv oporbe koji su pratili sukobi u kojima su tri osobe izgubile život, a više od 130 je ranjeno. Promet je ponovno uspostavljen u bejrutskoj zračnoj luci, u jedinoj civilnoj zračnoj luci u zemlji koja je u utorak bila zatvorena jer su prosvjednici na prilaznim cestama zapalili gume. Vojska je otvorila i sve prilaze na jugu i na sjeveru prijestolnice.

BAGDAD - Naoružani napadači zapucali su u srijedu u Bagdadu na konvoj u kojem je bio irački ministar obrazovanja ubivši pritom njegova čuvara, objavilo je ministar Abd Dhiab al-Ajili. Dodao je da se vozio na posao kada je konvoj napadnut u većinski sunitskoj četvrti Dora, poznatoj po čestim napadima pobunjenika. Američke snage tamo su prošloga ljeta izvele ofenzivu kako bi suzbile nasilje iračkih militanata.

RIM - Papa Benedikt XVI. zatražio je, u poruci upućenoj u srijedu u povodu Međunarodnog dana društvenog komuniciranja, štovanje dostojanstva pojedinca i promicanje štovanja obitelji. "Neka odgovorni u medijskoj industriji formiraju i hrabre djelatnike sektora da štite zajedničko dobro, podržavaju istinu, štite ljudsko dostojanstvo pojedinca i promiču štovanje potreba obitelji", poručio je Benedikt XVI, ukazavši posebice na ulogu medija u obrazovanju mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙