FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snijeg i olujni vjetar u Europi: petero mrtvih, zastoji u prometu

PARIZ, 24. siječnja 2007. (Hina/AFP) - Obilan snijeg koji od utorka navečer pada u zapadnoj i središnjoj Europi te snažni vjetrovi na jugu nastavili su u srijedu uzrokovati velike poteškoće u prometu na cijelom kontinentu, a do sada su odnijeli i pet ljudskih života.
PARIZ, 24. siječnja 2007. (Hina/AFP) - Obilan snijeg koji od utorka navečer pada u zapadnoj i središnjoj Europi te snažni vjetrovi na jugu nastavili su u srijedu uzrokovati velike poteškoće u prometu na cijelom kontinentu, a do sada su odnijeli i pet ljudskih života.

Snijeg i poledica u Njemačkoj uzrokovali su više od tisuću prometnih nesreća i smrt troje vozača. Situacija je osobito teška na jugu zemlje, kao i u zračnim lukama u Stuttgartu i Muenchenu.

Prvi snijeg u Francuskoj izazvao je također kaos na zračnim lukama, a 80.000 domaćinstava, uglavnom u središnjim dijelovima zemlje, ostalo je bez struje. Prva ljudska žrtva je jedan vozač koji se na jugu zemlje, u departmanu Ardeche, sudario s vozilom koje je posipalo cestu solju.

Snježne padaline na sjeveru Španjolske, gdje je proglašeno izvanredno stanje, prekinule su na nekoliko sati promet autocestom A 15 koja povezuje baskijsku obalu s Pamplonom, a zatvoreno je i dvadesetak planinskih cesta.

Obilan snijeg padao je i u planinama madridske regije, ostalim dijelovima središnje Španjolske, te na jugu zemlje, gdje su zabilježeni vrlo snažni vjetrovi zbog kojih je u Sevilli poginula jedna žena.

Snijeg i jak vjetar pogodili su i Italiju uzrokujući na rimskoj zračnoj luci Fiumicino otkazivanje 120 letova i velika kašnjenja. Djelomično su prekinute i pomorske veze između otoka i luke Livorno, kao i Napulja, na jugu zemlje. Na sjeveru i u središtu zemlje prometovati mogu samo vozila s lancima.

Snijeg je padao i u Londonu zbog čega je British Airways otkazao nekoliko letova, uglavnom na Heathrowu.

Zračni promet poremećen je zbog snijega i u Švicarskoj - otkazana su 32 leta na zračnoj luci u Zuerichu te 37 na zračnoj luci u Baleu, na granici Francuske, Njemačke i Švicarske.

Za Davos, gdje se održava Svjetski gospodarski forum, poletjeti nije mogao nijedan helikopter i sudionici, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, morali su se na put uputiti automobilom.

U susjednoj Austriji u noći s utorka na srijedu palo je gotovo metar snijega. U Koruškoj, na jugu zemlje, za promet je zatvoreno nekoliko prometnica, uključujući jednu autocestu. Na cestama u toj pokrajini blokirano je tri stotine kamiona, a 12.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Cestovni promet otežan je zbog snijega na planinskom jugu Poljske i policija je prijavila velik broj prometnih nesreća.

Tijekom noći zatvorena je i zračna luka u Pragu i do sada je otkazano 345 letova.

Najmanje 20.000 ljudi u ruskoj regiji Novgorod i dalje je bez struje nakon što je snježna oluja u subotu oštetila dalekovode.

Obilan snijeg pao je i u skandinavskim zemljama uzrokujući također poteškoće u prometu, posebice južno od Kopenhagena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙