Skupina znanstvenika s Floridskog sveučilišta ustvrdila je da su samo dvije minute na najjačoj temperaturi dovoljne da unište ili deaktiviraju više od 99 posto bakterija, virusa, parazita ili spora koje se često nalaze u kuhinjskim spužvama.
"Ljudi najčešće ostavljaju kuhinjske spužve u perilice za pranje posuđa, no ako ih uistinu žele dekontaminirati, a ne samo 'oprati' trebaju upotrijebiti mikrovalnu pećnicu", rekao je profesor inženjeringa zaštite okoliša Gabriel Bitton koji je vodio studiju. Rezultate istraživanja Bitton i kolege objavili su u stručnom časopisu "Journal of Environmental Health".
Istraživanje su proveli na način da su spužvu za pranje posuđa stavili u prljavu vodu koja je sadržavala bakteriju E. coli, razne viruse, parazite i bakterijske spore. Za uništenje svih spora bilo je potrebno između četiri i 10 minuta, no sve je drugo uništeno za dvije minute, tvrdi prof. Bitton. "Čini se da je mikrovalna pećnica moćno i jeftino sredstvo za sterilizaciju", kazao je.
Svake godine u SAD-u se od posljedica raznih mikroba koji se razviju u hrani razboli najmanje 76 milijuna stanovnika te zemlje, a oko 5.000 slučajeva završi smrću, podaci su američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti. Kuhinje su najčešći izvor spomenutih bolesti.