FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana: Čermak ničim ne krši odredbe odluke o privremenoj slobodi

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Obrana hrvatskog generala Ivana Čermaka u srijedu je kazala kako njihov branjenik ne krši nijednu odredbu odluka Haškog suda, kojima su propisani uvjeti njegova boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja.
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Obrana hrvatskog generala Ivana Čermaka u srijedu je kazala kako njihov branjenik ne krši nijednu odredbu odluka Haškog suda, kojima su propisani uvjeti njegova boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja.

"Naš branjenik Ivan Čermak nije svojim ponašanjem prekršio nijednu odredbu odluka Haškog suda o puštanju na slobodu do početka suđenja", kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu Čermakova braniteljica Jadranka Sloković.

Tjednik Globus u srijedu je objavio kako je general Čermak tri put izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Tjednik je naveo da je Čermak u razdoblju od 29.12. 2006. do 4.1.2007. bio u Zagrebu na jednom rođendanu, dočeku Nove Godine te na slalomskoj utrci na Sljemenu.

Čermak je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem optužen za zločine počinjene tijekom i nakon operacije "Oluja" i suđenje bi trebalo početi ove godine. Dobrovoljno se predao 11. ožujka 2004. i na privremenoj je slobodi od prosinca 2004. godine.

Braniteljica Sloković objašnjava kako general Čermak nije u režimu kućnog pritvora kako ga definira hrvatski ZKP već su trima haškim odlukama o uvjetima boravka na privremenoj slobodi, osnovnom odlukom o puštanju na slobodu te dvjema kasnijim izmjenama, Čermaku propisani uvjeti boravka u mjestu njegova prebivanja - Krapinskim toplicama, Zagrebu kao sjedištu njegova poduzeća, te Dubrovniku - mjestu ljetovanja.

Tim odlukama Čermaku nije zabranjeno privatno kretanje po tim mjestima, ističe Sloković.

"To znači da mu nije zabranjeno privatno otići na ručak ili odvesti dijete na Sljeme", pojašnjava zagrebačka odvjetnica.

Odluke Haškog suda o uvjetima njegova boravka na privremenoj slobodi uključuju 15 zahtjeva koje Čermak mora ispunuti i on sve te obveze - od redovitog javljanja policiji do zabrane javnih nastupa ili kontakata sa svjedocima - od prvog dana redovito ispunjava", kaže Čermakova braniteljica.

Obrana generala Čermaka zapanjena je pisanjem tjednika koje ocjenjuje "denuncijantnim" i s ciljem da našteti njihovu klijentu.

Glasnogovornik Suda Refik Hodžić je kazao u srijedu u telefonskom razgovoru za Hinu iz Haaga da "u ovom trenutku nema nikakve prijave protiv Čermaka" za povrede odredbi o uvjetima boravka na privremenoj slobodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙