FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica protiv Ademija i Norca podnesena zagrebačkom sudu

ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Više od godinu dana od kada je Haški sud hrvatskom pravosuđu prepustio kazneni postupak protiv Rahima Ademija i Mirka Norca, na zagrebački Županijski sud stigla je optužnica koja ih tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tijekom akcije "Medački džep" 1993., izvijestio je danas Sud.
ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Više od godinu dana od kada je Haški sud hrvatskom pravosuđu prepustio kazneni postupak protiv Rahima Ademija i Mirka Norca, na zagrebački Županijski sud stigla je optužnica koja ih tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tijekom akcije "Medački džep" 1993., izvijestio je danas Sud.

Haška optužnica, koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo prilagodilo standardima hrvatskog pravosuđa, na sud je stigla jučer, a predmet je dodijeljen sucu Marinu Mrčeli.

U optužnici tužiteljstvo predlaže određivanje pritvora za obojicu optuženika zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Mirko Norac u zatvoru u Glini služi 12-godišnju kaznu zbog ratnog zločina protiv civila na gospićkom području 1991., dok je Rahim Ademi, po odluci Haškog suda, na privremenoj slobodi.

U priopćenju Županijskog suda ne navodi se kada bi moglo početi suđenje dvojici generala koje se tereti po šest točaka optužnice, čiji sadržaj također nije objavljen.

Ni u Državnom odvjetništvu RH (DORH) danas se nisu mogle doznati pojedinosti optužnice.

"Možemo samo potvrditi da je optužnica jučer predana te da je ona rezultat zajedničkog rada DORH-a i haškog Tužiteljstva", kazala je Hini glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Neslužbeno se doznaje da će optužnicu protiv dvojice generala na sudu zastupati zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan koji je s tužiteljima iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva radio na prilagođavanju haške optužnice standardima hrvatskog pravosuđa.

Sud u Den Haagu je slučaj Ademi-Norac Hrvatskoj prepustio sredinom rujna prošle godine, nakon što je utvrdio da su zadovoljeni svi uvjeti za prepuštanje predmeta, uključujući zaštitu svjedoka, pošteno suđenje za optužene i jamstvo da im ne može biti izrečena smrtna kazna.

Odlukom predsjednika Vrhovnog suda predmet je dodijeljen zagrebačkom Županijskom sudu.

U priopćenju tog suda navodi se da je predmet Ademi-Norac raspoređen sucu Mrčeli na temelju Sudskog poslovnika i Godišnjeg rasporeda poslova, po abecednom redu sudaca u odjelu, pri čemu se vodilo računa o ravnomjernosti podjele predmeta tijekom godine, te vrsti i složenosti predmeta i potrebi zakonitog i učinkovitog rada suda te zaštite prava na suđenje vez neosnovanog odgađanja. Dodaje se da je sudac Mrčela aktivno sudjelovao u edukaciji za predmete ratnih zločina, da posjeduje potrebno iskustvo i stručnost te da u potpunosti udovoljava formalnim i stručnim uvjetima za postupanje u tom predmetu.

Ademi i Norac su pred Haškim sudom optuženi u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja tijekom akcije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993.

U vrijeme akcije "Medački džep" Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade koja je bila udarna postrojba u akciji. Obojicu se tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Oni su se dragovoljno pojavili pred Haški sudom i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

Prema ranijem pisanju hrvatskog tiska, haški spis Ademi-Norac navodno sadrži 12 tisuća dokumenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙