FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka državna tajnica stigla u Izrael

JERUZALEM, 13. siječnja 2007. (Hina/dpa) - Američka državna tajnica Condoleeza Rice stigla je u subotu predvečer u Izrael, prvu postaju njezine bliskoistočne turneje, javili su izraelski mediji.
JERUZALEM, 13. siječnja 2007. (Hina/dpa) - Američka državna tajnica Condoleeza Rice stigla je u subotu predvečer u Izrael, prvu postaju njezine bliskoistočne turneje, javili su izraelski mediji.

Prema online servisu Ynet, Rice se odmah po dolasku sastala u Jeruzalemu s ministrom obrane Amirom Perezom. Za kasnije tijekom večeri predviđeni su razgovori s ministricom vanjskih poslova Zipi Liwni i ministrom za strateške prijetnje Avigdorom Liebermannom.

U nedjelju će američka državna tajnica sastati u Ramallahu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. Susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom planiran je za ponedjeljak.

Pred put u Izrael, Rice je rekla da je cilj njena posjeta pokušaj oživljavanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, ali da ona sa sobom ne nosi nikakvu konkretnu novu inicijativu.

"Ne dolazim s prijedlogom. Neću predložiti nikakav novi plan", rekla je Rice na putu u Izrael.

Posjet državne tajnice Izraelu dolazi u trenutku kad Sjedinjene Države pokušavaju ojačati palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u njegovom sukobu s vladajućim islamističkim Hamasom. Washington je najavio pomoć od 86 milijuna dolara za obučavanje i opremanje Abasovo predsjedničke garde.

Prije polaska državne tajnice na Bliski istok, američka administracija pokušala je umanjiti očekivanja od tog puta, osmog posjeta Riceove regiji tijekom dviju godina otkako je na čelu američke diplomacije, najavljujući kako je posjet namijenjen samo upoznavanju sa situacijom na terenu kako bi se vidjelo što bi se moglo učiniti.

Bliskoistočnu turneju Rice potom nastavlja posjetima Egiptu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, a 18. siječnja će se u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom. Njemačka trenutno predsjeda Europskom unijom.

Za boravka u Bagdadu državna tajnica će, kako je rekla pred dolazak u Izrael, podsjetiti iračkog premijera Nurija al-Malikija na njegovo obećanje da će smanjiti sektaško nasilje u njegovoj zemlji i da je vrijeme da se vide rezultati.

"Reći da naše strpljenje nije neograničeno jednostavno znači da smatramo da iračka vlada mora početi pokazivati konkretne rezultate", rekla je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙