FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NYT: Rice potvrdila da je Bush dao nalog za racije protiv Iranaca u Iraku

WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Niz američkih racija protiv Iranaca u Iraku izveden je po nalogu koji je predsjednik George w. Bush izdao prije nekoliko mjeseci, kako bi se poduzela široka ofenziva protiv iranskih operativaca u toj zemlji, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u intervjuu subotnjem The New York Timesu.
WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Niz američkih racija protiv Iranaca u Iraku izveden je po nalogu koji je predsjednik George w. Bush izdao prije nekoliko mjeseci, kako bi se poduzela široka ofenziva protiv iranskih operativaca u toj zemlji, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u intervjuu subotnjem The New York Timesu.

"Postojala je odluka da se slijede te mreže", rekla je Rice u intervjuu NY Timesu u petak popodne, uoči odlaska na bliskoistočnu turneju. U subotu popodne je doputovala u Izrael, prvu postaju te turneje.

Rice je objasnila kako je predsjednik Bush odlučio "djelovati nakon razdoblja povećane aktivnosti" Iranaca u Iraku i "rastuće smrtnosti kao rezultata tih aktivnosti".

Rice je aludirala na izjave vojnih dužnosnika kako imaju dokaze da mnoge od usavršenih eksplozivnih naprava, koje se koriste protiv američkih snaga, potiču iz Irana.

Američka administracija dugo je optuživala Iran za uplitanje u Iraku, za osiguravanje oružja i obuku šijitskih milicija, i vođenje politike "kontroliranog kaosa" u Iraku.

Spremnost državne tajnice Rice da govori o tome čini se da održava novo neprijateljstvo prema Iranu koje je pokazao predsjednik George W. Bush u govoru naciji u srijedu, u kojem je optužio Teheran da osigurava materijalnu podršku za napade na američke postrojbe i najavio da će SAD uzvratiti, piše NYT.

"Mislimo da oni pružaju pomoć tim milicijama, možda i najnasilnijim elementima u njihovim redovima", rekla je u intervjuu Rice, aludirajući na odrede smrti šijitskih milicija koji sudjeluju u ubojstvima i progonu sunita.

Odlukom Bijele kuće da autorizira agresivnije korake prema Irancima u Iraku formalizirana su američka nastojanja da se obuzdaju iranske ambicije u njima susjednoj zemlji. Dužnosnici administracije danas opisuju Iran kao najveću pojedinačnu prijetnju s kojom je SAD suočen na Bliskom istoku.

Ministar obrane Robert Gates u petak je na saslušanju pred senatskim odborom za oružane snage naglasio kako SAD nema namjeru uvući Iran u sukob, niti prebaciti bitku na njegov teritorij. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow upozorio je novinare da ne nasjedaju na glasine koje se šire Washingtonom o tome kako "Bush priprema put za rat" s Iranom i Sirijom. "Vjerujemo kako možemo presjeći te kanale za pružanje pomoći kroz akcije na teritoriju Iraka, te da nema potrebe za napade na ciljeve u Iranu", kazao je Gates.

Američki dužnosnici navode kako u Iraku djeluje specijalna postrojba Quds (Jeruzalem) iz sastava iranske Revolucionarne garde. Jedna visoki vojni dužnosnik rekao je kako je jedan od dvojice Iranaca koji su u prosincu uhićeni u Bagdadu bio treći po rangu časnik u zapovjedništvu Qudsa. Tom prilikom pronađeni su zemljovidi Bagdada, s označenim četvrtima iz kojih se može protjerati sunite.

Ovoga su tjedna američka snage u Iraku izvele najmanje dvije racije protiv iranskih operativaca, uključujući uhićenje u kurdskom Arbilu. Amerikanci trenutačno u pritvoru drže petoricu Iranaca uhićenih bez diplomatskih putovnica u "uredu za vezu" u Arbilu, za koje Teheran tvrdi da su pripremali otvaranje konzulata.

Američki vojni dužnosnik najavio je za NY Times kako će se slične racije nastaviti i da će Amerikanci još agresivnije tragati za iranskim operativcima i zatvarati ih.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙