FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice odbacila mogućnost traženja pomoći Irana i Sirije za stabiliziranje Iraka

WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice odbacila je preporuku Bakerove komisije po kojoj Sjedinjene Države trebaju uključiti Iran i Siriju u diplomatske napore za stabiliziranje Iraka, ocijenivši u intervjuu za The Washington Post od petka kako bi "kompenzacije" za takav angažman mogle biti previsoke.
WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice odbacila je preporuku Bakerove komisije po kojoj Sjedinjene Države trebaju uključiti Iran i Siriju u diplomatske napore za stabiliziranje Iraka, ocijenivši u intervjuu za The Washington Post od petka kako bi "kompenzacije" za takav angažman mogle biti previsoke.

"Ako im je u interesu stabilan Irak, oni će to i onako učiniti", kazala je Rice u intervjuu s urednicima i novinarima dnevnika The Washington Post.

Naglasila je kako ne želi trgovati suverenitetom Libanona sa Sirijom, ni dopustiti da se Iran domogne nuklearnog oružja po cijenu mira u Iraku.

Rice je također kazala kako američka administracija neće odustati od promicanja demokracije na Bliskom istoku, čemu izvješće Bakerove komisije nije pridavalo veću vrijednost, je je to "pitanje strateških interesa".

Ponovo je naglasila svoju predanost promicanju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, u sklopu nove inicijative koju je predsjednik George W. Bush obznanio u rujnu, ali je do danas dala malo rezultata.

Rice je također naznačila kako, usprkos oštrim kritikama Bushove politike od demokrata i nezavisnih stručnjaka, široka revizija politike koju admistracija vodi u Iraku i regiji neće uroditi velikim promjenama u njegovu pristupu.

Državna tajnica je kazala kako je Bushova revizija politike "prilično opsežna" i kako bi novi plan mogao donijeti "odstupanja" od dosadašnje prakse, ali da predsjednik neće radikalno mijenjati svoje dugoročne ciljeve ili preuzete obveze u Iraku.

Ocijenila je kako se politička arhitektura Bliskog istoka mijenja na način koji SAD-u pruža nove mogućnosti, "novi strateški kontekst".

Ta zbivanja na Bliskom istoku, od izborne pobjede Hamasa na palestinskim teritorijima, sukoba između Hezbollaha i libanonske vlade, sukoba u Iraku, predstavljaju "trenutak razjašnjenja" odnosa između ekstremista i umjerenih Arapa, ocjenjuje Rice.

"Sada je vrijeme za poticanje, savjetovanje i pritisak kako bismo vidjeli što možemo učiniti da iskoristimo prednosti novog strateškog konteksta".

Razvoj demokracije na Bliskom istoku ne odvija se prema očekivanjima SAD, priznala je Rice te dodala kako administacija nije uvijek mogla učinkovito promicati demokratizaciju. "Prihvaćam tu kritiku", kazala je.

Najavljujući planove Bushove administracije u Iraku u iduće dvije godine, kazala je kako je cilj da se Iračanima otvori prostor za marginalizaciju ekstremista i jačanje snaga umjerenog političkog centra koji može zemlju održati zajedno.

Nasilje možda neće prestati do isteka Bushova mandata, ustvrdila je Rice, te izrazila nadu da će Iračani do kraja 2008. ipak doći do održivih rješenja.

"Rješenja za ono što se događa u Iraku leže u Bagdadu, u njihovoj sposobnosti da rješavaju vlastite političke razlike", kazala je Rice, uz zaključak kako SAD može revidirati strategiju koja mu donosi probleme, ali da nema ključ za rješenje unutarnjih političkih i oružanih sukoba u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙